Alleen nog online aankopen uit buitenland boven de 100 dollar

Indonesië heeft een minimumprijs van 100 dollar ingesteld voor geïmporteerde online aankopen. De regering wil hiermee de binnenlandse markt beschermen.

Alleen nog online aankopen uit buitenland boven de 100 dollar
Foto

Volgens minister van Handel Zulkifli Hasan moeten voor online gekochte producten dezelfde regels en voorwaarden gelden als in fysieke winkels en moet er in Indonesië belasting over de producten worden betaald.

Naast de minimumprijs voor geïmporteerde goederen zijn er ook maatregelen genomen om e-commerce op sociale media platforms als TikTok te beperken, meldt The Jakarta Globe.

De nieuwe verordening verbiedt sociale media-platforms zich nog langer bezig te houden met e-commerce omdat deze platforms voordeel hebben als het gaat om bezoekersaantallen. Ook kunnen ze gebruik maken van een algoritme en hebben ze data over de voorkeuren van gebruikers, aldus de minister.

TikTok zegt in een reactie zich te zullen houden aan de nieuwe regels, maar wijst er ook op dat miljoenen Indonesische handelaren gebruik maken van de TikTok-shop.

Minister van investeringen Bahlil Lahadalia heeft gedreigd TikTok in Indonesië te verbieden als het doorgaat met live-stream winkelen omdat het in strijd is met de vergunning van het sociale media-platform.