Bali wil toeristen verbieden een motor te huren en zelf te rijden

Nu er weer meer toeristen naar Bali komen neemt het aantal incidenten van zich misdragende buitenlanders weer toe. De gouverneur wil het toeristen verbieden nog langer een motor te huren.

Bali wil toeristen verbieden een motor te huren en zelf te rijden
David Herlianto / Shutterstock.com

Zonder helm en halfnaakt op een motor, naakt dansend op de voor Balinezen heilige berg Mount Batur, seks op de vulkaan en foto's daarvan op sociale media verspreiden, een influencer die een video maakt dat Bali het 'witste' dorp van Azië is. De ergernis  over het gedrag van sommige toeristen neemt toe. "Bali heeft geen 'stoute' toeristen nodig," zegt coördinerende minister van Maritieme Zaken en investeringen Luhut Pandjaitan.

De gouverneur van Bali heeft aangekondigd dat er hard opgetreden wordt tegen buitenlanders die zich niet aan de regels houden. Hij wil bijvoorbeeld toeristen verbieden nog langer een motor te huren. "Ze kunnen ook een auto via een reisagent huren." Samen met de politie en immigratiedienst worden misdragingen bekeken, meldt tijdschrift Tempo.

Zo treedt de politie van Bali harder op tegen buitenlanders die op een motor rijden met een valse kentekenplaat. Daarvoor worden in de toeristische plaatsen extra controles uitgevoerd. Ook wordt extra gecontroleerd op buitenlanders die met een toeristenvisum een bedrijf beginnen. Vooral veel Russen die sinds het begin van de oorlog in Oekraïne naar Bali zijn gekomen, zouden zich daar schuldig aan maken.

Het land uitgezet

De invloedrijke minister Luhut steunt een hardere aanpak. "Dergelijke toeristen hebben we niet nodig op Bali. We kunnen ze persona non grata maken." Wie zich misdraagt op Bali loopt de kans het land uitgezet te worden.

Indonesiërs zijn erg actief op sociale media. Filmpjes van toeristen die de fout ingaan worden massaal verspreid.