Bali waarschuwt toeristen om niet te betalen met crypto

De waarschuwing volgt op berichten dat hotels, restaurants en winkels crypto zouden accepteren als betaalmiddel.

Bali waarschuwt toeristen om niet te betalen met crypto
Toeristenwinkels in Ubud. Foto: Jon Chica / Shutterstock.com

Volgens de gouverneur van Bali Wayan Koster is betalen met crypto in Indonesië verboden. Er staat een jaar cel en een boete op. Crypto bezitten mag wel.

Koster gooide er nog maar weer eens waarschuwing uit. "Buitenlandse toeristen die zich niet gedragen, dingen doen die volgens hun visum niet mag of betalen met crypto worden gestraft. Ze kunnen het land worden uitgezet of strafrechtelijk vervolgd," zegt de gouverneur tegen Indonesische media.

Bali worstelt na de corona-crisis met het massatoerisme. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn tienduizenden Russen op het eiland neergestreken om de dienstplicht in eigen land te ontlopen. Vanwege de economische sancties tegen Rusland is het voor Russen moeilijk om financiële transacties te doen. Zij zouden daarom volgens Indonesische media op Bali met crypto willen betalen en dat zou ook op een aantal plaatsen geaccepteerd worden. De Balinese politie is een onderzoek gestart.

Gouverneur Bali overweegt quotum voor toeristen
De gouverneur denkt aan een systeem waarbij toeristen zich een jaar van tevoren moeten aanmelden en wachten op hun beurt.