Bali wil het Russen en Oekraïners moeilijker maken te komen

Na meerdere incidenten en klachten over misdragingen heeft de gouverneur van Bali aan Jakarta gevraagd het moeilijker te maken voor Russen en Oekraïners om naar het eiland te komen.

Bali wil het Russen en Oekraïners moeilijker maken te komen
Het strand van Seminyak

Gouverneur I Wayan Koster wil dat inwoners van Rusland en Oekraïne niet langer met een zogeheten visa on arrival (VOA) naar het eiland kunnen komen. Met een VOA  betaal je bij aankomst 500 duizend rupiah, zo'n 30 euro, en kun je doorlopen.

Volgens de gouverneur komen veel Russen en Oekraïners niet naar Bali om de toerist uit te hangen, maar om te werken, zo meldt CNN Indonesia. Daarvoor moet een speciaal visum aangevraagd worden. De gouverneur heeft Jakarta gevraagd de mogelijkheid voor inwoners van deze twee landen in te trekken. De VOA geldt nu voor 89 landen, waaronder Nederland, en moet het toeristen gemakkelijk maken Indonesië te bezoeken.

Vluchtelingen

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn veel Russen en Oekraïners naar Bali gevlucht. In januari vormden Russen, na Australiërs, de grootste groep toeristen. De eerste drie maanden van dit jaar kwamen bijna 44 duizend Russen naar het eiland. Over heel 2022 bijna 60 duizend.

De gouverneur meldt ook dat er tot nu toe 31 Russen en Oekraïners het land zijn uitgezet. Afgelopen weekend nog werden in een villa in Seminyak  drie Russische vrouwen betrapt als sekswerkers. Ze zijn het land uitgezet en op een zwarte lijst gezet.

Moskou is juist bezig om reizen naar Rusland voor Indonesiërs gemakkelijker te maken.