Bank Indonesia komt met eigen creditcard

Bank Indonesia wil minder afhankelijk zijn van buitenlandse creditcardmaatschappijen. Ook moet een lokale creditcard leiden tot lagere tarieven.

Bank Indonesia komt met eigen creditcard
Foto: Shutterstock.com

Bank Indonesia ziet voordelen in een lokale creditcard. "Als ik nu in Yogyakarta met een creditcard afreken wordt de transactie in het buitenland verwerkt. Dat kan dan voortaan in Indonesië", aldus een woordvoerder. Wanneer de nieuwe creditcard beschikbaar komt is nog onduidelijk.

President Joko Widodo heeft opgeroepen tot de komst van een binnenlandse creditcard. Hij wil voor financiële transacties onafhankelijk zijn van het buitenland. Volgens hem is dat geopolitiek belangrijk omdat het afsluiten van betaalsystemen gebruikt kan worden om druk uit te oefenen op een land.

Westerse sancties tegen Rusland

Door de oorlog in Oekraïne hebben Westerse landen sancties ingesteld tegen Rusland. Die kunnen ook gevolgen hebben voor landen die zakendoen met Rusland.

Visa en Mastercard hebben alle creditcards geblokkeerd die in Rusland zijn uitgegeven. Daardoor konden Russen op Bali ineens hun rekeningen niet meer betalen.

"Het is beangstigend om zo afhankelijk te zijn van buitenlandse maatschappijen", aldus de woordvoerder van Bank Indonesia.