"Belasting voor toeristen die naar Bali komen"

De invloedrijke coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen Luhut Binsar Pandjaitan wil het voor toeristen duurder maken om naar Bali te komen. Het moet de problemen oplossen met buitenlanders die zich misdragen.

"Belasting voor toeristen die naar Bali komen"
Balinese vrouwen in traditionele kleding Foto: Shutterstokc.com

De minister haalt een voorbeeld aan van een toerist die wordt aangehouden door de politie en tegen de agenten roept: 'Willen jullie geld van mij stelen?'. "Na het zien van deze video heb ik alle betrokken ministers laten weten dat niemand Indonesië kan onderschatten", aldus de minister op Instagram. Nieuwswebsite Coconuts Bali schrijft erover. "Het is belangrijk dat de Indonesische cultuur  en normen en waarden beschermd worden."

Exclusieve bestemming

Volgens minister Luhut wordt het hoog tijd om Bali om te vormen van een eiland voor massatoerisme naar een meer exclusieve bestemming. "Bali is een van de goedkoopste toeristische plaatsen in de wereld. Daardoor komen mensen met weinig geld naar het eiland en dat leidt tot meer ongewenst gedrag," aldus de minister. Uit data blijkt volgens hem dat toeristen in Indonesië minder geld uitgeven dan in andere toeristische landen.

Daarnaast stelt hij de invoering van toeristenbelasting voor. "Dat gebeurt op andere toeristische bestemmingen ook. Het geld kunnen we gebruiken voor verdere ontwikkeling," schrijft de minister. Luhut wil ook beleid ontwikkelen om toeristen uit landen die vaak voor problemen zorgen, te ontmoedigen naar Bali te komen.

Podcast: Is massatoerisme op Bali een zegen of een vloek?
De irritatie over het gedrag van sommige toeristen op Bali wordt groter. Hoe is het nu op het eiland? En maak kennis met het fenomeen weeshuis-toerisme. Luister nu naar een nieuwe aflevering van de Indonesië Podcast.