Constitutioneel hof maakt weg vrij voor oudste zoon Widodo om mee te doen aan verkiezingen

Het constitutioneel hof houdt de minimumleeftijd voor president en vice-presidentskandidaten op 40 jaar. Maar het hof bepaalde ook dat iedereen die eerder is gekozen voor een regionaal ambt mag meedoen aan de presidentsverkiezingen.

Constitutioneel hof maakt weg vrij voor oudste zoon Widodo om mee te doen aan verkiezingen
Het Constitutioneel Hof in Jakarta. Foto: Shutterstock.com

Volgens Reuters is met die uitzondering de weg vrij voor de 36-jarige oudste zoon van president Joko Widodo, Gibran Rakabuming Raka, om vicepresidentskandidaat te worden bij de verkiezingen volgend jaar. Gibran heeft zich er zelf nog niet over uitgesproken, maar aanhangers van presidentskandidaat Prabowo Subianto willen hem als kandidaat voor het vicepresidentschap. Gibran is nu burgemeester van Solo en zou daardoor ondanks zijn 36 jaar mogen meedoen.

Een van de indieners van een petitie was de Indonesische Solidariteitspartij die onlangs president Widodo's jongste zoon Kaesang Pangarep verkoos tot voorzitter.

Volgens het constitutionele hof is een minimumleeftijd van 40 jaar geen discriminatie. Ook acht het hof zich niet bevoegd om hierover een uitspraak te doen omdat het parlement over de voorwaarden voor het president en vicepresidentschap gaat. Wel maakt het hof een uitzondering op de minimumleeftijd voor iedereen die eerder regionaal is gekozen tot bijvoorbeeld burgemeester of gouverneur. De uitspraak komt een paar dagen voordat de kandidaten zich moeten registreren.

Critici zijn bang dat president Joko Widodo met zijn zoons een politieke dynastie aan het opbouwen is. Widodo's termijn eindigt volgend jaar.