Compensatie voor slachtoffers mensenrechtenschendingen

President Joko Widodo lost daarmee een verkiezingsbelofte in. Eerder erkende hij al mensenrechtenschendingen in het verleden.

Compensatie voor slachtoffers mensenrechtenschendingen
President Joko Widodo Foto: shutterstock.com

Het gaat om herstelbetalingen aan slachtoffers van 12 officieel erkende gebeurtenissen in het verleden, vooral onder het bewind van oud-dictator Suharto. The Jakarta Post schrijft erover.  Het gaat onder meer om slachtoffers van de vermeende coup van communisten in 1965, het optreden van het leger in Papua en Aceh en de verdwijning en moord op studenten in 1998 rond de val van Suharto.

President Widodo erkent mensenrechtenschendingen verleden
De Indonesische president Joko Widodo heeft erkend dat er in het verleden mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden. Hoe belangrijk is die erkenning?

President Joko Widodo maakte het herstelprogramma bekend in Pidie in Aceh, op een locatie die door het leger werd gebruikt. Daar werden in de jaren '90 mensen gemarteld die ervan werden verdacht lid te zijn van de onafhankelijkheidsbeweging GAM.

Het is onduidelijk hoeveel mensen in aanmerking komen voor compensatie en hoe ze daar aanspraak op kunnen maken. Het herstelprogramma zal bestaan uit hulp bij onderwijs, gezondheidszorg tot huisrenovaties. Ook kunnen slachtoffers die in ballingschap leven, visa krijgen om weer naar Indonesië te gaan.