De Ambassadeurs (2)

In de 'Ambassadeurs' schrijven de Indonesische ambassadeur Mayerfas en de Nederlandse ambassadeur Grijns elkaar berichten over wat ze opvalt of meemaken in het land waar ze verblijven.

De Ambassadeurs (2)

Beste ambassadeur Grijns,

Bedankt voor je inspirerende bericht. Het is de eerste van wat ik verwacht dat een regelmatige uitwisseling zal zijn. Het is een mooie manier om zowel nieuws als gedachten te delen, elkaar op de hoogte te houden en nog belangrijker: verbonden!

Ik ben het met je eens dat september een van de drukste maanden van het jaar is. In Den Haag begon de drukte met de 11-daage Tong Tong Fair, de oudste en grootste jaarmarkt in Nederland. Het bracht de Indonesische cultuur, kunst en creatieve producten samen met mensen die met Indonesië zijn verbonden, in Nederland is dat een van de grootste groepen ter wereld. De ambassade was ook aanwezig op de beurs, om toegang tot onze service en diensten makkelijker en dichtbij te maken.

Op de tweede dag van de maand namen we ook deel aan het Ambassade Festival dat elk jaar wordt gehouden aan het historische Lange Voorhout. Dit jaar heeft Indonesië als voorzitter van het ASEAN comité in Den Haag. de ASEAN landen- Indonesië, Maleisië, Thailand, de Filipijnen en Vietnam - aangemoedigd samen een cluster te vormen onder de naam 'ASEAN village'. Het was bedoeld om ASEAN meer onder de aandacht te brengen, de diversiteit van de landen te tonen maar tegelijkertijd ook de eenheid.  Het Ambassade Festival trok meer dan 60 duizend bezoekers. Geen wonder dat onze beroemde kipsaté, rendang en gebakken rijst in no-time waren uitverkocht!

Het voorzitterschap van Indonesië van de ASEAN is ten einde. Twaalf topontmoetingen in drie dagen hebben geresulteerd in 90 slotdocumenten en een aantal concrete afspraken, zoals 'ASEAN Concord 4' en de 'ASEAN Leaders Declaration' over ASEAN als epicentrum van groei.

Indonesië en de ASEAN familie verwelkomen de toetreding van de Nederland aan het ASEAN vriendschapsverdrag en de status van ASEAN Development Partner. Ik was een beetje jaloers dat ik alleen op afstand van een scherm kon genieten van de festiviteiten in Jakarta.

We gaan in Nederland de herfst in en de regenjassen kunnen weer uit kast. Ik was blij dat het uitzonderlijk zonnig en droog was op 14 september tijdens de receptie van de ambassade ter gelegenheid van het 78-jarige jubileum van de Onafhankelijkheid van Indonesië. Bij die gelegenheid had ik de eer om Tumpeng (een kegelvormige schotel van gele rijst) te delen met directeur-generaal De Vink van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, oud-minister Ben Bot, vice-voorzitter De Graaf van de Raad van State en voorzitter Bruijn van de Eerste Kamer. Er waren niet minder dan duizend mensen samengekomen in de tuin van mijn ambtswoning in Wassenaar.  Het was onze blijk van waardering  aan de Nederlandse regering en bevolking voor de voortdurende steun en aandacht die van onschatbare waarde is om samen vooruit te komen en te bloeien.

Ik vertelde hen ook dat Indonesië rijk wil worden voordat het oud is! Om gebruik te maken van dit demografisch momentum heeft Indonesië steun, inzet en investeringen nodig, ook vanuit Nederland.

Ik kan niet wachten om weer van je te horen en je volgende gewaagde avonturen.

Hartelijke groeten,

Mayerfas