De Ambassadeurs (4)

In de 'Ambassadeurs' schrijven de Indonesische ambassadeur Mayerfas en de Nederlandse ambassadeur Grijns elkaar berichten over wat ze opvalt of meemaken in het land waar ze verblijven.

De Ambassadeurs (4)

Beste ambassadeur Grijns,

Ik ben blij met uw brief en bemoedigende boodschap. Via dit kanaal raken onze twee ambassades nu steeds meer met elkaar verbonden. En deze keer zal ik het in deze brief hebben over verbinding!

Indonesië en Nederland zijn op zoveel manieren nauw met elkaar verbonden. We delen geschiedenis en erfgoed, tot aan het eten en zelfs onze smaakpapillen. Zoals u bent gehecht aan sayur lodeh en cendol, kan ik niet leven zonder saté en rendang. Gelukkig kan ik het hier in Nederland gemakkelijk vinden. Een verscheidenheid aan gerechten afkomstig uit Indonesië is overal te vinden, van de Albert Heijn tot aan Michelin-restaurants en dan heb ik het nog niet over de meer dan 400 Indonesische Toko's en restaurants verspreid over het land.

Onze verbinding manifesteert zich op alle niveaus en in alle lagen van de bevolking. Vorig jaar woonde premier Rutte de G20-top op Bali bij. Dit jaar was minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken in Jakarta en tekende samen met minister Retno het Actieplan 2024-2025 om het Comprehensive Partnership tussen onze twee landen verder te versterken.

In het Actieplan zijn ten minste vier nieuwe samenwerkingsgebieden opgenomen zoals de transitie naar hernieuwbare energie, cybervraagstukken, digitalisering, archieven en manuscripten. Wij zijn vastbesloten om samen te werken met de Nederlandse tegenhangers bij de implementatie van het Actieplan, op basis van wederzijds vertrouwen en partnerschap.

Ik ben ervan overtuigd dat verbinding de kern van alles is. Een toekomstgerichte, inclusieve en duurzame verbinding. De ambassade doet er alles aan om alle elementen van de samenleving bij het proces te betrekken. Gelukkig hebben we de Indonesia-Nederland Society (INS) en de Indonesia-Nederland Youth Society (INYS) als effectieve partners om met kennis, expertise en netwerken de bilaterale betrekkingen te verstevigen.

Op het gebied van bilaterale handel en investeringen is Nederland zonder twijfel onze grootste partner in Europa, en ik geloof dat het in beide richtingen zal blijven floreren. Maar we moeten nog meer doen, vooral voor onze jongere generatie.

Een van onze outreach-campagnes is het organiseren van bezoeken van verschillende instellingen en studentenverenigingen aan het historische gebouw waarin onze ambassade is gevestigd aan de Tobias Asserlaan 8 in Den Haag. Onze Indonesische studenten zijn ook proactief bij het bevorderen van intercultureel begrip. Toch moeten we meer uitwisseling en dialoog onder jongeren aanmoedigen via verschillende kanalen en programma's.

Ook zijn we er ons ervan bewust dat we via sociale media een groter Nederlands publiek kunnen bereiken. Daarom zijn we vorige maand een samenwerking gestart om podcasts in het Nederlands te maken! Bezoek ons Youtube-kanaal (@indonesiainthehague) om ‘Kopje Kopi’ te bekijken. Er zullen meer afleveringen volgen.

Ons immigratiepersoneel op de ambassade heeft het op dit moment behoorlijk druk. De wachtrij voor visumaanvragers is altijd vol: dagelijks worden er op zijn minst zo'n 25 visa afgegeven, afgezien van de Visa on Arrival (VoA) en de e-visa. Het is erg bemoedigend om te zien hoe intensief er wordt gereisd tussen Indonesië en Nederland, niet alleen door toeristen, maar ook door wetenschappers, ingenieurs, investeerders en bedrijven.

Meer dan tien procent van de Nederlandse bevolking is verbonden met Indonesië, bijvoorbeeld door huwelijk of afstamming. Velen zijn net als u ook in Indonesië geboren en hebben daar hun jeugd doorgebracht. Ook is er een grote Indonesische diaspora en een groot aantal studenten in Nederland. Daarom ben ik optimistisch over onze robuuste relatie in de toekomst. We hebben niet alleen een gedeelde geschiedenis, maar vooral ook een gedeelde toekomst.

Ik bewaar het beste voor het laatst en ik ben blij u te kunnen vertellen dat we eindelijk klaar zijn met de renovatie van ons voormalige consulaat-generaalgebouw in Amsterdam. Na ruim veertig jaar leeg te hebben gestaan, is het nu klaar om verschillende evenementen en activiteiten te organiseren om Indonesië en zijn sterke band met Nederland onder de aandacht te brengen. Ik ben er zeker van dat we veel kunnen leren van het Erasmus Huis om ons ‘Huis van Indonesië’ in Nederland te ontwikkelen.

Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Hartelijke groeten,

Mayerfas