De Ambassadeurs (5)

In de 'Ambassadeurs' schrijven de Indonesische ambassadeur Mayerfas en de Nederlandse ambassadeur Grijns elkaar berichten over wat ze opvalt of meemaken in het land waar ze verblijven.

De Ambassadeurs (5)

Beste ambassadeur Mayerfas,

Wat leuk om naar de podcast ‘Kopje Kopi’ van de Indonesische ambassade te luisteren! Podcasts zijn enorm populair onder Nederlanders. Ook op de ambassade in Jakarta richten we ons op een breed, vooral jong publiek. Via bijv. Instagram @NlinIndonesia, @Erasmushuis_ Jakarta en mijn eigen Insta account @lambert_grijns_dubes_belanda. Veel Indonesiërs weten ons inmiddels te vinden en ik heb er zelf echt plezier in gekregen. Op mijn account vertel ik over mijn werkzaamheden als ambassadeur en deel ik mijn passie voor erfgoed en architectuur. Ik vertel over oude gebouwen en hun geschiedenis maar ook over de mensen die er soms al tientallen jarenlang gewoond hebben. Niet alleen in Jakarta, maar ook daarbuiten zoals in Bandung, Malang en Medan. Verder vind ik het leuk om iets te laten zien van de verschillende reizen die ik kan maken in het land. Zo was ik laatst nog op Ambon, Ceram en Banda.

De afgelopen maand was het superdruk op de ambassade. Zoals altijd eigenlijk. We hadden verschillende delegaties uit Nederland op bezoek. Onder andere vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Water: onze landen zijn van oudsher partners op terrein van waterbeheer. Samenwerking en kennisuitwisseling zijn hierbij essentieel, we kunnen over en weer leren van elkaars ervaringen en Nederlandse bedrijven doen hier goede zaken. De delegatie bracht een bezoek aan Semarang, de vijfde stad in Indonesië, die te kampen heeft met bodemdalingen en overstromingen. Volgend jaar zullen we de samenwerking op terrein van water voortzetten. Nederland zal zichtbaar aanwezig zijn tijdens het World Water Forum dat in mei 2024 wordt georganiseerd in Bali. En het Erasmus Huis zal daarnaast de fototentoonstelling ‘’Rising Tides’’ van Kadir van Lohuizen presenteren, die aandacht vraagt voor de zeespiegelstijging wereldwijd.

Net zoals op uw ambassade organiseren we regelmatig outreach-campagnes. Zo waren collega’s op 2 december jl. aanwezig in een feloranje gekleurde ‘’booth’’ bij de Conference on Indonesian Foreign Policy (CFIP). Met een publiek van bijna tienduizend bezoekers – voornamelijk studenten, van verschillende universiteiten in Indonesië. De booth was laagdrempelig, interactief met leuke give-aways die het altijd goed doen onder het Indonesisch publiek. Gesprekken gingen over internationale politieke ontwikkelingen en over manieren waarop Indonesië en Nederland kunnen samenwerken, vooral nu Nederland onlangs ASEAN Development Partner is geworden.

December is persoonlijk voor mij de maand om te reflecteren en terug te kijken op het afgelopen jaar. Indonesië staat behoorlijk in the picture in Nederland. Niet alleen bij vakantiegangers maar ook bij bedrijven en studenten. Onze landen zijn goed verbonden. Een hoogtepunt was het bezoek van onze minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. Een ander bijzonder moment was de tentoonstelling Pameran Repatriasi begin december in Galeri Nasional in Jakarta. Hier stonden de cultuurgoederen centraal die lange tijd in Nederlandse musea hebben gestaan en nu zijn teruggekeerd. Items van prins Diponegoro, de beroemde Singasari beelden uit Oost-Java en prachtige gouden juwelen uit Lombok. Deze cultuurobjecten laten de rijke geschiedenis van Indonesië zien!

De kerstdagen komen eraan. Ik zal de vakantie doorbrengen met mijn familie op Sumbawa, een van de weinige plekken ter wereld waar walvishaaien zijn te bewonderen. Daarnaast schijnt het een in cultureel opzicht bijzonder mooi eiland te zijn dat nog niet zo bekend is onder de toeristen. Ik ben benieuwd! 

Ik wens u prettige feestdagen toe met uw familie en naasten.

 

Ambassadeur Lambert Grijns