De Ambassadeurs (6)

In de 'Ambassadeurs' schrijven de Indonesische ambassadeur Mayerfas en de Nederlandse ambassadeur Grijns elkaar berichten over wat ze opvalt of meemaken in het land waar ze verblijven.

De Ambassadeurs (6)

Beste ambassadeur Grijns,

Bij deze vreugdevolle gelegenheid en dit frisse begin wens ik u een gelukkig nieuwjaar. Moge het u en uw dierbaren gezondheid, succes en geluk brengen.

Hoe was uw vakantiereis in Sumbawa? Ik ben er zeker van dat het een prachtig nieuw avontuur heeft opgeleverd. Ik kan mijn trots niet onderdrukken als ik het heb over de schoonheid van gebieden in Indonesië. Ze hebben allemaal een eigen aantrekkingskracht en blijven verbazen. Er wachten nog zoveel verborgen paradijzen om ontdekt te worden.

Als ik enkele bestemmingen voor uw volgende reizen mag voorstellen; Harau Valley vlakbij mijn geboorteplaats in West-Sumatra, Kaolin Lake in Belitung met groen en blauw water omgeven door een surrealistische witte antarctica-achtige wereld, het kleurenpalet van het water in de drie kraters van Mount Kelimutu op Flores, Pink Beach op Lombok en de prachtige Green Canyon in Pangandaran op West-Java om er maar een paar te noemen. Er is veel keus voor elk type reiziger: stelletjes of pasgetrouwden, gezinnen, zelfs backpackers of liefhebbers van avontuur, geschiedenis, luxe en lekker eten.

Januari is uiteraard de maand om af te trappen met nieuwe ideeën, nieuwe initiatieven en goede voornemens. We reflecteren op het verleden om het in de toekomst beter te doen. Ik ben oprecht van plan en verwacht ook dat we de samenwerking tussen onze twee landen en inwoners verder zullen intensiveren.

Deze januari is ook bijzonder uitzonderlijk. Het is het begin van een cruciaal jaar voor Indonesië, voor onze democratie en voor de toekomst van ons land, in ieder geval voor de komende vijf jaar.

Indonesië maakt zich op voor de grootste algemene verkiezingen tot nu toe: een viering van de democratie! Het land en de bevolking is er klaar voor. Ik ben er zelf heel enthousiast over, dus staat u mij toe in deze brief iets te vertellen over deze bijzondere vijfjaarlijkse gebeurtenis.

Zoals u wellicht weet, is Indonesië het vierde meest bevolkte land ter wereld, ongeveer 15 keer groter in bevolkingsomvang dan Nederland. Het is ook de derde grootste democratie. Indonesië heeft sinds 1955, tien jaar na de onafhankelijkheid, twaalf algemene verkiezingen gehouden. Wat is er dan zo bijzonder aan deze algemene verkiezingen in 2024?

Dit jaar zijn er twee gelijktijdige verkiezingen. De eerste op 14 februari is voor de verkiezing van de president, de vicepresident en de wetgevende leden. Bij de tweede verkiezingen op 27 november kunnen de leiders en volksvertegenwoordigers gekozen worden van de lokale overheden, zoals gouverneurs, burgemeesters en regenten. Waarom alles tegelijk? Ja, het is bedoeld om de stabiliteit in de regering de komende vijf jaar te behouden.

Er zijn 24 deelnemende politieke partijen, 18 zijn nationaal en 6 zijn lokaal uit Atjeh. Een belangrijk punt om op te merken is dat er voor de Papua-regio vijf zetels meer in het Huis van Afgevaardigden zullen zijn, omdat het nu meer provincies heeft.

Volgens de Algemene Verkiezingscommissie (KPU) zijn er tot nu toe 204.807.222 kiesgerechtigden, 60% daarvan zijn nieuwe kiezers. In het buitenland zijn er nog eens 1.750.474 kiezers. De KPU zal in totaal 823.220 stembureau's inrichten; 820.161 landelijk en 3.059 in het buitenland.

In Nederland heeft de Overseas Election Committee (PPLN) in Den Haag 13.126 kiezers geregistreerd. Hier zijn de verkiezingen op 10 februari.

De Indonesische paspoorthouders in Nederland hebben zich proactief aangemeld voor de verkiezingen, dankzij het harde werk van de commissie die contact heeft gelegd met gemeenschapscentra en de verschillende diasporagroepen in het hele land, onder wie studenten die voor het eerst kunnen stemmen. Ze zijn allemaal enthousiast om te zorgen voor succesvolle verkiezingen.

Het wordt een druk jaar. Een jaar waarin we de betrekkingen tussen onze ambassades, bevolking en landen verder kunnen verdiepen en versterken op een manier die beide partijen ten goede komt.

Hoogachtend,

Mayerfas