De Ambassadeurs (7)
In de 'Ambassadeurs' schrijven de Indonesische ambassadeur Mayerfas en de Nederlandse ambassadeur Grijns elkaar berichten over wat ze opvalt of meemaken in het land waar ze verblijven.
Beste ambassadeur Mayerfas,
In uw vorige bericht ging u uitgebreid in op de algemene verkiezingen in Indonesië. Die hebben mijn collega’s en ik uiteraard volop van dichtbij mogen ervaren. Overal in de stad waren posters, banners en flyers te zien, sommige buurten waren één vlaggenzee. Kandidaten gefotografeerd met een knuffel, huisdier of met behulp van AI. Ik heb het allemaal voorbij zien komen.
In mijn functie als ambassadeur was ik uitgenodigd om één van de officiële verkiezingsdebatten tussen de presidentskandidaten bij te wonen, een bijzondere ervaring! Op de dag van de verkiezingen op 14 februari heb ik gewoon op z’n Hollands mijn fietst gepakt en ben ik in gesprek gegaan met buurtbewoners over deze bijzondere dag. Meer dan 204 miljoen Indonesiërs hebben hun stem kunnen uitbrengen. Nu is de rust weer weergekeerd, het nieuwe kabinet wordt pas eind oktober geinstalleerd.
Als ambassade ben je continu gespitst op het zoeken naar mogelijkheden voor samenwerking met Indonesië. Zo zijn enkele collega’s onlangs afgereisd naar Ambon. Sinds 2019 draagt Ambon de felbegeerde titel Unesco City of Music, als eerste stad in Zuidoost-Azië. Kortgezegd Ambon is het muzikale centrum in Indonesië. Deze titel is niet zo gek als je bedenkt dat 90% van de Molukkers zegt actief te zijn in de muziek. Ambon staat in Indonesië bekend als de kweekvijver van getalenteerde zangers. Nederland en de Molukken hebben van oudsher een speciale band. En Vlissingen is een zusterstad van Ambon. Verderop in 2024 zullen Nederlandse musici afreizen naar Ambon, zodat er culturele uitwisselingen plaatsvinden. Binnenkort hoop ik ook in Ambon langs te kunnen gaan.
Maar eerst zal ik naar Makassar afreizen, een grote havenstad gelegen op Sulawesi. De stad staat bekend als het centrale verkeersknooppunt voor handel met de noordelijke en oostelijke eilanden. De Bugis van Zuid-Sulawesi zijn befaamde scheepsbouwers! Voor Nederland liggen in deze regio kansen op het terrein van maritiem, logistiek, scheepsbouw en havenontwikkeling, maar ook op het gebied van duurzame energie, afvalverwerking en duurzame tuinbouw, sectoren waar Nederland graag actief samenwerking opzoekt met Indonesië.
In het Erasmus Huis is momenteel een tentoonstelling te zien over creatieve invulling van publieke ruimtes in Jakarta. De traditionele kampung (woonwijk) in Jakarta verdwijnt langzaam en maakt plaats voor sociale woningbouw. Door de hoge bevolkingsdichtheid en dure grond raakt de openbare ruimte in de knel. Deze ruimtes zijn juist zo belangrijk, om te sporten, elkaar te ontmoeten en te recreëren. Zes designers uit Nederland en Indonesië hebben praktische oplossingen bedacht voor de invulling van deze openbare ruimtes. De prototypes van deze designers worden dit jaar ook in Nederland gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Ik nodig u graag uit om deze te bezoeken.
Tot slot één van de vele voordelen van het wonen in Indonesië: de kwaliteit van de koffie. Je kunt hier koffie krijgen uit Java, uit Sumatra of Flores, uit Ambon en zelfs uit Papua! Elke ochtend vroeg komt er een koffiekar langs mijn huis, met een herkenbaar deuntje. De meeste mensen kiezen voor de welbekende Kopi Kapal Api (oploskoffie in een sachet) maar geef mij maar een eenvoudig glas kopi tubruk (ongefilterde koffie – eerst laten bezinken!). Vanuit de ambassade ondersteunen we kleinschalige boeren met het verduurzamen van hun productie op het land. Door het verbouwen van meerdere gewassen en planten van bomen op een akker is er minder kans op erosie van grond of landverzakkingen. Een voorbeeld hiervan is Klasik Beans, duurzame koffie. Deze koffiebonen zijn al verkrijgbaar in Nederland en werden tijdens het Amsterdam Coffee Festival gepresenteerd. Heeft u deze koffie al geproefd?
Ik kijk uit naar de voortzetting van de prettige samenwerking met u dit jaar en ben benieuwd naar de activiteiten in Den Haag.
Groet,
Ambassadeur Lambert Grijns