De Ambassadeurs

In de 'Ambassadeurs' schrijven de Indonesische ambassadeur Mayerfas en de Nederlandse ambassadeur Grijns elkaar berichten over wat ze opvalt of meemaken in het land waar ze verblijven.

De Ambassadeurs

Beste ambassadeur Mayerfas,

September is altijd een drukke maand in Jakarta. De zomervakantie is officieel afgelopen en iedereen gaat weer aan het werk en universiteiten zijn gestart.  In de zomer wisselden ook veel Nederlandse diplomaten van plek en hebben wij nieuwe collega’s verwelkomd in Jakarta. Het was voor hen wel even schrikken dat de luchtverontreiniging in de stad zo hevig is! Gelukkig nu vrijwel geen regen en minder benauwd dan normaal.

De maand is succesvol afgetrapt in het Erasmus Huis – het culturele centrum van Nederland in Jakarta. De World Press Fototentoonstelling werd feestelijk geopend door de hoofdredacteur van de  Jakarta Post Taufiq Rahman (belangrijkste Engelstalige krant in Jakarta) en in het bijzijn van andere Indonesische hoogwaardigheidsbekleders en ambassadeurs. De jaarlijkse tentoonstelling presenteert de resultaten van de World Press Photo Contest en toont de beste en belangrijkste journalistieke foto’s en documentairefotografie van het afgelopen jaar, geselecteerd door een onafhankelijke jury. Met dit jaar een jurylid uit Indonesië Evi Mariani. Dit jaar waren er veel foto’s van onderwerpen die onze beide landen raken zoals klimaatverandering en waterproblematiek. De winnende foto was een aangrijpende foto van de oorlog in Oekraïne (een zwangere vrouw liggend op een brancard). Inmiddels hebben al meer dan 6000 bezoekers de tentoonstelling bezocht.

Afgelopen week stond Jakarta in het teken van de 43e ASEAN Summit. Indonesië is dit jaar de voorzitter van dit regionale orgaan. Naast deze jaarlijks terugkerende top waar de tien ASEAN-lidstaten (Brunei, Cambodja, Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore, Thailand en Vietnam) samenkomen, kwamen ook leiders uit China, de VS, India, Australië afreizen. Iedereen hier in Jakarta kreeg iets mee van de top, al was het maar door het grote aantal wegafsluitingen en de vele aanwezige delegaties. Indonesië heeft zich hierbij gepresenteerd als een ambitieuze voorzitter en zichtbare belangrijke speler in de Zuidoost-Aziatische regio.

Tijdens de top vorig jaar in Phnom Penh trad Nederland toe tot het ASEAN Vriendschapsverdrag. Een teken van de goede relatie tussen Nederland en ASEAN en de ASEAN-lidstaten. Dit is een eerste stap tot intensievere samenwerking tussen Nederland en deze landen. Tijdens de top dit jaar besloten de ministers van Buitenlandse Zaken van deze landen Nederland officieel de status van ASEAN Development Partner toe te kennen. Een belangrijke stap voor het verder versterken van de banden tussen Nederland en ASEAN, zowel economisch als politiek. Op basis van ideeën en suggesties vanuit de ASEAN-lidstaten, gaan we de komende maanden met ASEAN het partnerschap invulling geven.

Om het motto van het Indonesische ASEAN voorzitterschap “ASEAN Matters: Epicentrum of growth” kracht bij te zetten, organiseerde Indonesië gelijktijdig aan de top het ASEAN Indo-Pacific Forum, een business forum met als doel het mobiliseren van publieke en private financiering voor meer economische samenwerking en ontwikkeling in de Indo-Pacific regio. Namens Nederland namen enkele bedrijven deel. Ook kwam onze Speciaal Gezant voor Connectiviteit, Bernhard Kelkes, over om deel te nemen aan het forum.

Ik maak mij nu klaar om de vulkaan de Gede te beklimmen hier op Java. Afgelopen maand heb ik de vulkaan de Rinjani op Lombok al beklommen. Een enorme beproeving.  Ik heb de smaak te pakken. Ik ben benieuwd naar de activiteiten die in Nederland plaatsvinden.

Vriendelijke groet,

Lambert Grijns