Discussie over uitstel verkiezingen laait op

Aanleiding zijn een opmerkelijk vonnis van een rechtbank in Jakarta en controversiële uitspraken van een kandidaat voor de presidentsverkiezingen.

Discussie over uitstel verkiezingen laait op
President Joko Widodo op campagne 4 jaar geleden. Foto: Iman Satria / Shutterstock.com

Een rechtbank in Jakarta oordeelde onlangs dat alle voorbereidingen voor de verkiezingen in februari 2024 moeten worden stilgelegd. De voorbereidingen mogen pas na de opmerkelijk specifieke periode van twee jaar, vier maanden en zeven dagen weer worden opgestart. De verkiezingen kunnen daarmee op z'n vroegst in 2025 worden gehouden. De zaak was aangespannen door een nieuwe partij die niet door het verificatieproces voor de verkiezingen was gekomen.

De Indonesische kiesraad KPU is meteen in beroep gegaan en zegt gewoon door te gaan met de voorbereidingen. Volgens verschillende politieke partijen kan een lagere rechtbank helemaal niet oordelen over de verkiezingen en is het vonnis in strijd met de grondwet.

Na de val van dictator Soeharto is de grondwet aangepast. Een president mag maximaal twee termijnen benoemd worden. Ook staat er in de grondwet dat er elke vijf jaar verkiezingen moeten worden gehouden.

'Uitstel van de verkiezingen kan leiden tot een juridisch moeras en een machtsvacuüm' , zegt de coördinerend minister van Politieke en Juridische zaken Mahfud MD.  

Poging grondwet aan te passen

De voormalige gouverneur van Jakarta Anies Baswedan, die een gooi wil doen naar het presidentschap, heeft de discussie verder aangewakkerd. Volgens hem zou een minister de grondwet willen aanpassen zodat president Joko Widodo langer kan aanblijven, meldt The Jakarta Post. Die uitspraak kwam hem op felle kritiek te staan van de regeringscoalitie. Hij zou verhalen verzinnen, zo is de reactie.

Twee jaar geleden was er ook al discussie over een mogelijke derde termijn voor president Joko Widodo. Die zegt zich aan de grondwet te houden, hij is tegen het verlengen van zijn termijn.