Gouverneur Centraal Java presidentskandidaat voor PDI-P

De PDI-P, de partij met de meeste zetels in het parlement, kiest Ganjar Pranowo als kandidaat voor de presidentsverkiezingen volgend jaar.

Gouverneur Centraal Java presidentskandidaat voor PDI-P
Ganjar Pranowo is de presidentskandidaat van de PDI-P. Foto: Untungsubagyo / Shutterstock.com

De nominatie is bekend gemaakt door de leider van de PDI-P en voormalig president Megawati. Pranowo moet het waarschijnlijk opnemen tegen de voormalige gouverneur van Jakarta Anies Beswedan en de huidige minister van defensie Prabowo Subianto die al twee keer eerder meedeed aan de presidentsverkiezingen.

Pranowo kwam onlangs nog onder vuur te liggen toen hij zich openlijk uitsprak tegen deelname van Israël aan het WK-voetbal voor spelers onder de 20 jaar. De FIFA besloot de organisatie van het toernooi bij Indonesië weg te halen. Uit opiniepeilingen blijkt dat veel kiezers het de gouverneur kwalijk hebben genomen. Hij moest de koppositie in de peilingen afstaan aan Prabowo.

De presidents- en vice-presidentskandidaten kunnen zich tussen 19 oktober en 25 november registreren. Alleen partijen die meer dan 20 procent van de zetels hebben in het parlement of meer dan 25 procent van de stemmen hebben behaald bij de vorige verkiezingen mogen kandidaten naar voren schuiven. Dat betekent dat de kandidaten door minstens 115 parlementsleden worden gesteund of door een partij of coalitie die bij de vorige verkiezingen minstens 39,99 miljoen stemmen heeft behaald.

De verkiezingen in Indonesië staan gepland voor 14 februari 2024.