Indonesië bespreekt gevolgen erkenning 17 augustus 1945 door premier Rutte

"De erkenning kan in potentie een brede impact hebben", zegt president Joko Widodo.

Indonesië bespreekt gevolgen erkenning 17 augustus 1945 door premier Rutte
De Indonesische vlag op 17 augustus tijdens onafhankelijkheidsdag. Foto: Shutterstock.com

"De erkenning is goed, maar ik wil het eerst bespreken met minister van Buitenlandse zaken Retno Marsudi voor we gaan reageren. De erkenning kan grote gevolgen hebben", aldus de president tegen persbureau Antara.

Premier Rutte zei woensdag in de Tweede Kamer dat Nederland 'volledig en zonder voorbehoud erkent' dat Indonesië op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd van Nederland. Op die datum riep Soekarno de onafhankelijkheid uit. Nederland heeft dat 78 jaar geweigerd te erkennen.

Nederland hield vast aan 27 december 1949 toen na een bloedige strijd en internationale druk de soevereiniteit werd overgedragen. Nederland heeft nooit herstelbetalingen uitgekeerd aan Indonesië. Het was juist andersom, Indonesië heeft in de jaren '50 4,5 miljard gulden aan herstelbetalingen aan Nederland overgemaakt.

Premier Rutte wil met president Joko Widodo bespreken hoe invulling aan de erkenning kan worden gegeven. Juridisch blijft Nederland vasthouden aan 27 december 1949. "Zonder juridische gevolgen heeft de erkenning van premier Rutte nog geen betekenis en is dan niets meer dan een publiciteitsstunt", zegt een expert internationaal recht aan de universiteit Indonesia tegen The Jakarta Post.