Indonesië en Maleisië trekken samen op tegen EU vanwege palmolie.

Eind mei praten Indonesië en Maleisië met een delegatie van de Europese Unie over nieuwe Europese wetgeving.

Indonesië en Maleisië trekken samen op tegen EU vanwege palmolie.
Een palmolie verwerkende fabriek op Kalimantan. Foto: BK Awangga / Shutterstock.com

De EU ligt al langere tijd overhoop met Indonesië en Maleisië omdat palmolie in verband wordt gebracht met ontbossing. In het kader van de Greendeal komt er in Europa een verbod op producten die bijdragen aan ontbossing. Vanaf volgend jaar moet worden aangetoond dat producten die de EU binnenkomen niet zijn geplant in gebieden die na 2020 zijn ontbost.

Indonesië en Maleisië zijn verantwoordelijk voor 85 procent van de wereldwijde palmolieproductie. De EU wetgeving kan ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld soya en koffie. Indonesië en Maleisië noemen de nieuwe regels discriminerend. Vooral kleine boeren die al duurzaam werken zouden worden getroffen. Zij kunnen de hoge kosten om te bewijzen waar hun product vandaan komt niet opbrengen.

Alternatieven voor palmolie

Ondertussen wordt gewerkt aan duurzame alternatieven voor palmolie. Zo haalt het Nederlandse bedrijf Forestwise op Kalimantan olie uit illipe-noten. Het wordt gebruikt in onder meer cosmetica. Het bedrijf hoopt hiermee het regenwoud te beschermen.

Luister naar deze aflevering van de Indonesië Podcast van juli 2021 met oprichter Dirk-Jan Oudshoon die op West-Kalimantan woont.