Indonesië schuift aan bij G7-top in Japan

Op de top zal gesproken worden over klimaatverandering en energie. Ook de oorlog in Oekraïne en de macht van China staan op de agenda.

Indonesië schuift aan bij G7-top in Japan
Een billboard in Jakarta met de aankondiging van de G7-top. Foto: Poetra.RH / Shutterstock.com

Indonesië is officieel geen onderdeel van de G7. De groep van rijke industrielanden bestaat uit Canada, Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Naast Indonesië zijn ook landen als India, Brazilië en Australië uitgenodigd. Dat wordt gezien als een poging om meer eenheid te krijgen om de druk op president Poetin te vergroten..

De Oekraïnse president Zelenksy reist ook af naar de top in het Japanse Hiroshima, een symbolische plek. De verwachting is dat er op de top nieuwe sancties tegen Rusland worden afgekondigd.

De Indonesische president Joko Widodo zei voor vertrek naar Japan dat hij de belangen van ontwikkelingslanden aan de orde zal stellen. "Het wordt tijd dat de stemmen en belangen van deze landen door de internationale gemeenschap worden gehoord en gerespecteerd", zo zei de president tegen persbureau Antara.