Indonesië staat export zeezand weer toe

20 jaar lang was de export verboden. Milieuorganisaties zijn fel tegen het opheffen van het verbod omdat het zal leiden tot een toename van de zandwinning.

Indonesië staat export zeezand weer toe
Zand op weg naar Singapore voor landaanwinning. Foto: Shutterstock.com

Milieuorganisaties zijn bang dat het zeeleven verstoord wordt en dat kleine eilanden sneller zullen zinken. "Door zandafgravingen en stijging van de zeespiegel is een aantal eilanden van de 'Duizendeilanden' voor de kust van Jakarta  en de Riau eilanden bij Sumatra al onder water verdwenen", zegt de Indonesische milieuorganisatie Walhi tegen The Jakarta Post. "Ook wordt vis verjaagd waardoor vissers steeds verder de zee op moeten."

De export van zeezand werd in 2003 verboden. De maatregel moest illegale verschepingen voorkomen. Voor het verbod was Indonesië de belangrijkste toeleverancier van zeezand voor Singapore. Tussen 1997 en 2002 ging gemiddeld meer dan 53 miljoen ton zand per jaar naar de stadstaat voor landaanwinning.

Het exportverbod was een twistpunt tussen Singapore en Indonesië. Volgens de stadstaat werd het gebruikt als drukmiddel in de onderhandelingen over een uitleveringsverdrag en grensafbakening. Vorig jaar is een uitleveringsverdrag getekend.

Het is onduidelijk waarom het verbod nu is opgeheven. Een woordvoerder van het ministerie van Maritieme Zaken zegt dat het zeezand Indonesië inkomsten oplevert.