Indonesië vreest organisatie WK onder 20 kwijt te raken

De FIFA blies al eerder de loting voor het toernooi af na protesten in Indonesië tegen de deelname van Israël. Het wereldkampioenschap in Indonesië staat gepland voor mei en juni.

Indonesië vreest organisatie WK onder 20 kwijt te raken
Het Kapten I Wayan Dipta Stadion op Bali, een van de locaties voor het WK onder 20. Foto: Shutterstock.com

Israël is een van de 24 landen die zich heeft gekwalificeerd. Het toernooi wordt - als het doorgaat - in zes Indonesische steden gespeeld. In Indonesië is weerstand tegen deelname van Israël vanwege het conflict met de Palestijnen. Vorige week gingen in Jakarta nog honderden mensen de straat op om te protesteren tegen de deelname van Israël.

De meeste Indonesiërs zijn moslim en steunen de Palestijnen in hun strijd. "Als iemand het publiekelijk voor Israël opneemt zal hij beschuldigd worden de annexatie van de bezette gebieden te steunen", zegt een politicoloog tegen The Jakarta Post.  

Ook de gouverneur van Bali Wayan Koster en de gouverneur van Centraal Java -in peilingen de populairste mogelijke presidentskandidaat- Ganjar Pranowo hebben zich publiekelijk uitgesproken tegen deelname van Israël aan het toernooi. Volgend jaar zijn er verkiezingen in Indonesië.

De FIFA blies na alle protesten de loting op Bali af. Gevreesd wordt dat de wereldvoetbalbond het hele toernooi nu naar een ander gastland gaat verhuizen.

Indonesië onderhoudt geen formele diplomatieke betrekkingen met Israël.