Inflatie Indonesië duikt net onder de 5 procent

In februari bedroeg de inflatie nog bijna 5,5 procent. Economen denken dat het einde van de Ramadan de prijzen weer kan opstuwen. Indonesiërs gaan dan vaak terug naar hun geboortedorp en doen flink inkopen.

Inflatie Indonesië duikt net onder de 5 procent
Supermarkt in Indonesië. Foto: shutterstock.com

Het is voor het eerst dat de inflatie onder de 5 procent blijft sinds de brandstofprijzen in september zijn verhoogd, schrijft The Jakarta Post.

De daling wordt deels veroorzaakt doordat de prijsstijgingen vlak na het begin van de oorlog in Oekraïne, uit de jaar-op-jaar cijfers zijn verdwenen. De inflatie is gemeten in vergelijking met maart vorig jaar, toen de prijsstijgingen een piek lieten zien. Ook was er een goed oogstseizoen en daalden de prijzen van ruwe palmolie.

De inflatie werd de afgelopen maand vooral veroorzaakt door hogere transportkosten. Ook werden eten, drinken en tabak iets meer dan 6 procent duurder dan een jaar eerder.

De kerninflatie, waarbij voedsel en energieprijzen niet worden meegerekend, daalde ook naar iets onder de 3 procent. Vorige maand was dat nog 3,1 procent. Bank Indonesia gebruikt de kerninflatie voor het rentebeleid.