Jakarta blijft economisch centrum bij verplaatsen hoofdstad

Het parlement is akkoord met een speciale status voor Jakarta als economisch epicentrum. Indonesië wil de hoofdstad verplaatsen naar Kalimantan.

Jakarta blijft economisch centrum bij verplaatsen hoofdstad
Jakarta bij zonsondergang Foto: Shutterstock

Op Kalimantan wordt een compleet nieuwe hoofdstad gebouwd. De stad Nusantara (IKN) gaat 32 miljard dollar kosten en moet de nalatenschap worden van president Joko Widodo. De nieuw gekozen president Prabowo heeft aangekondigd de plannen door te zetten, maar het is afwachten of hij dat ook echt gaat doen.

Jakarta blijft de hoofdstad van Indonesië tot de president bij decreet Nusantara officieel aanwijst. De verwachting is dat dit later dit jaar gaat gebeuren. De bedoeling is om de ceremonie op Onafhankelijksheidsdag op 17 augustus in Nusantara te houden. Ook moeten aan het eind van het jaar duizenden ambtenaren naar de nieuwe hoofdstad zijn verhuisd.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken heeft Jakarta een speciale status nodig als het niet langer de hoofdstad is. "Op die manier kan het de economische groei versnellen", aldus de minister tegen The Jakarta Post.