Minister gaat restricties voor meegebrachte spullen uit buitenland nog eens bekijken

De nieuwe regels voor spullen die zowel buitenlandse als Indonesische reizigers mee mogen nemen uit het buitenland hebben geleid tot een storm van protest.

Minister gaat restricties voor meegebrachte spullen uit buitenland nog eens bekijken
Terminal 3 van het vliegveld van Jakarta Foto: Anung Wirananda / Shutterstock.com

De nieuwe regels zijn afgelopen zondag ingegaan. Vooral de restricties voor het meenemen van elektronische apparatuur vanuit het buitenland heeft tot veel verontwaardiging geleid. "We gaan het nog eens goed bekijken", zegt minister van Handel Zulkifli Hasan tegen The Jakarta Post.

Vliegveld Jakarta strenger op meegebrachte spullen
Luchthaven Soekarno-Hatta in Jakarta gaat strenger controleren op goederen die passagiers uit het buitenland meenemen.

Volgens de nieuwe regels mag iedereen die Indonesië binnenkomt niet meer meenemen dan twee laptops, tablets, mobiele telefoons of een combinatie daarvan. Daarnaast mag voor niet meer dan 1500 dollar aan andere apparatuur worden meegebracht. Ook zijn er restricties voor kleding. Het maximum is twee paar schoenen en vijf stuks kleding. Wie meer meeneemt moet invoerheffing betalen.

De minister benadrukt dat vooral gelet wordt op goederen die doorverkocht kunnen worden. "Hoe bepaald wordt of het goederen zijn voor persoonlijk gebruik of voor doorverkoop is aan de douane", aldus de minister.