Mogelijk toch weer vertraging HSL Jakarta-Bandung

De bedoeling is dat de lijn 18 augustus officieel in gebruik wordt genomen, maar mogelijk wordt dat eind dit jaar.

Mogelijk toch weer vertraging HSL Jakarta-Bandung
De HSL tussen Jakarta en Bandung tijdens een proefrit. Foto: Shutterstock.com

De Hoge Snelheidslijn tussen Jakarta en Bandung wordt gebouwd door een consortium van Indonesische en Chinese bedrijven. Het project heeft al vier jaar vertraging opgelopen en kost inmiddels 1,2 miljard dollar meer dan eerder begroot. De bedoeling is dat de lijn op 18 augustus, een dag na onafhankelijkheidsdag, officieel in gebruik wordt genomen, maar mogelijk wordt dat pas eind dit jaar, meldt Reuters.

Eerste hogesnelheidstrein moet in augustus gaan rijden
De hogesnelheidstrein Jakarta-Bandung moet op 18 augustus gaan rijden, een dag na onafhankelijkheidsdag. Eind volgende maand beginnen de eerste testen. Het project heeft 4 jaar vertraging opgelopen.

De Chinese deelnemers van het project willen voor de ingebruikname een officieel document met de garantie dat de lijn veilig te gebruiken is, ondanks dat een van de stations nog niet is afgebouwd. Pas eind dit jaar zijn alle werkzaamheden klaar.

De HSL moet de reistijd tussen Jakarta en Bandung inkorten tot 45 minuten. Nu duurt de treinreis 3 uur en met de auto ben je 2 tot 3 uur onderweg. Het is de vraag of de lijn rendabel is. Een transportanalist betwijfelt of de HSL voldoende zakelijke reizigers zal aantrekken omdat de stations buiten de centra van Jakarta en Bandung liggen. "Als zakelijke reiziger ben je alsnog lang onderweg als je moet overstappen." Volgens een Indonesische minister was het te duur om stations in het centrum aan te leggen.