Oekraïne wijst Indonesisch vredesplan af

Minister van defensie Prabowo roept op tot een staakt-het vuren, het instellen van een gedemilitariseerde zone en een referendum onder de bevolking.

Oekraïne wijst Indonesisch vredesplan af
De Indonesische minister van defensie Prabowo Subianto. Foto: Shutterstock.com

"De oorlog in Oekraïne treft de levens van iedereen in de wereld. De prijzen van energie en voedsel zijn flink gestegen, waardoor veel mensen lijden", zo zei Prabowo op een conferentie van ministers van defensie in Singapore. The Jakarta Post schrijft erover. Hij riep landen op druk uit te oefenen op Moskou en Kiev om vredesonderhandelingen te starten.

Het voorstel van Prabowo werd meteen afgewezen door Oekraïne. "Het klinkt als een Russisch plan in plaats van een Indonesisch plan," zo zei  de Oekraïnse minister van defensie Oleksii Reznikov. "Rusland is de agressor en moet zich terugtrekken, een staakt-het-vuren zou Moskou alleen maar de kans geven te hergroeperen. Ook is er geen referendum nodig omdat er geen betwiste gebieden zijn," zegt Oekraïne.

President Joko Widodo bezocht vorig jaar juni zowel Moskou als Kiev in een poging te bemiddelen. Prabowo is een van de presidentskandidaten bij de verkiezingen volgend jaar.