Prabowo kiest oudste zoon president Widodo als running mate

De keuze voor Gibran Rakabuming Raka kan de campagne van Prabowo helpen vanwege de populariteit van huidig president Joko Widodo. Maar de keuze is ook omstreden.

Prabowo kiest oudste zoon president Widodo als running mate
Gibran Rakabuming Raka is vicepresidentskandidaat Foto: SASTRAVILA / Shutterstock.com

Afgelopen week maakte het constitutioneel hof de weg vrij voor de 36-jarige Gibran. Het hof houdt de minimumleeftijd voor een president- of vicepresidentskandidaat op 40 jaar, maar maakt een uitzondering voor iedereen die al een regionaal ambt vervuld. Gibran is burgemeester van Solo. De uitspraak heeft in Indonesië tot veel verontwaardiging geleid. Ook omdat de voorzitter van de rechters van het constitutioneel hof de zwager van de president is.

Op een persconferentie zondag zei Prabowo dat er een afspraak is gemaakt met zijn partij en de coalitiepartners dat hij de presidentskandidaat is en Gibran de vicepresidentskandidaat, meldt Reuters.

President Joko Widodo heeft afgelopen week ontkend dat hij zich bemoeit met de kandidaten, maar volgens critici probeert de president invloed te houden en zou hij heimelijk steun verzamelen voor Prabowo. De verkiezingen in Indonesië zijn op 14 februari 2024.