Prabowo roept na officiële verkiezingsuitslag op tot eenheid

De voormalige generaal heeft de verkiezingen van vorige maand met bijna 60 procent van de stemmen gewonnen, zo blijkt ut de officiële uitslag die woensdagavond bekend is gemaakt.

Prabowo roept na officiële verkiezingsuitslag op tot eenheid
De verkozen president Prabowo en vice-president Gibran eerder dit jaar Foto: Shutterstock.com

Prabowo Subianto en zijn vice-president Gibran Rakabuming Raka - de zoon van de huidige president Widodo- bleven de andere kandidaten ver voor. Anies Baswedan behaalde zo'n 25 procent van de stemmen, Ganjar Pranowo zo'n 16 procent.

In zijn overwinningsspeech bedankte Prabowo de huidige president Widodo die er volgens critici voor heeft gezorgd dat Prabowo na drie keer proberen de verkiezingen heeft gewonnen "We roepen alle Indonesiërs op tot eenheid en om vooruit te kijken want de uitdagingen waar we voor staan zijn groot", aldus de nieuw verkozen president. Hij beloofde armoede en ongelijkheid te bestrijden.

PDI-P opnieuw grootste partij

De PDI-P van Megawati heeft opnieuw de meeste stemmen behaald (16,7%) bij de verkiezingen voor het parlement. De oude regeringspartij Golkar eindigde op de tweede plaats. Het is nog onduidelijk hoeveel zetels beide partijen in het parlement krijgen. De partij van verkozen president Prabowo, Gerindra eindigde als derde, zo blijkt uit de officiële uitslag.