Ramadan richtlijn voor overheidspersoneel leidt tot commotie

Het gaat om een verbod op Iftar bijeenkomsten voor ambtenaren. Iftar is de eerste maaltijd tijdens de ramadan na zonsondergang.

Ramadan richtlijn voor overheidspersoneel leidt tot commotie
Mannen bidden voor het breken van de vasten, Iftar. Foto: Tirta Sujata / Shutterstock.com

In de richtlijn die is uitgegeven door de kabinetssecretaris wordt corona als belangrijkste reden gegeven. Indonesië zit nog altijd in de overgang naar de endemische fase en daarom is voorzichtigheid geboden, zo staat in de richtlijn.

Islamitische groeperingen hebben kritiek op de maatregel omdat veel corona-maatregelen in Indonesië zijn afgeschaft. Oud-minister en leider van een kleine islamitische partij Yusril Ihza Mahendra waarschuwt dat de richtlijn gebruikt kan worden om de regering ervan te beschuldigen anti-islam te zijn.

Een andere reden voor het verbod is te voorkomen dat op sociale media foto's verschijnen van de rijkdom van overheidspersoneel, zegt kabinetssecretaris Pramono Agung Wibowo. Onlangs werd een mogelijk groot corruptieschandaal ontdekt bij de belastingdienst en de douane. "De president roept overheidspersoneel op de vasten op een bescheiden manier te breken", aldus Pramono.

Mogelijk groot corruptieschandaal bij ministerie van Financiën
Het Indonesische ministerie van Financiën ligt onder vuur. Bij een controle zijn voor 20 miljard dollar aan verdachte transacties ontdekt. Dat heeft coördinerend minister Mahfud MD bekend gemaakt