Terreureenheid arresteert 59 militanten die verkiezingen zouden willen verstoren

19 Arrestanten zouden tot Jemaah Islamiah behoren. De terreurgroep wordt verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag op Bali in 2002.

Terreureenheid arresteert 59 militanten die verkiezingen zouden willen verstoren
De antiterreureenheid Densus 88 in actie 2 jaar geleden in Makassar. Foto: Ali. Fahmi / Shutterstock.com

De andere 40 verdachten zouden lid zijn van de op IS geïnspireerde Jamaah Ansharut Daulah, meldt Reuters. Volgens een woordvoerder van de antiterreureenheid Densus 88 zijn de verkiezingen voor deze groeperingen immoreel en in strijd met islamitische wetten. Ze zouden politiebureau's willen aanvallen met als doel dat de verkiezingen februari volgend jaar worden afgelast, aldus de woordvoerder.

Naast de arrestaties zijn ook wapens en chemicaliën in beslag genomen waarmee bommen kunnen worden gemaakt.

In de jaren na 9/11 zijn er in Indonesië meerdere bomaanslagen gepleegd. In 2002 kwamen op Bali meer dan 200 mensen bij een bomaanslag om het leven, vooral Australische toeristen.

Volgens veiligheidsdeskundigen is de dreiging de afgelopen jaren flink afgenomen, vooral vanwege het harde optreden van Densus 88. De woordvoerder van de antiterreureenheid waarschuwt wel dat het geweld in het Midden-Oosten en woede over de situatie van de Palestijnen aanvallen van radicalen kan uitlokken.