'Toeristen zullen geen last krijgen van nieuw wetboek'

Toeristen zullen geen last krijgen van het artikel in het nieuwe Indonesische wetboek van strafrecht dat seks voor het huwelijk verbiedt. Dat heeft de gouverneur van Bali gezegd.

'Toeristen zullen geen last krijgen van nieuw wetboek'
Het strand van Seminyak bij zonsondergang Nytesaza / foto: Shutterstock.com

De nieuwe regel die over drie jaar ingaat en ook geldt voor buitenlanders, haalde wereldwijd de media. "We gaan bij toeristen niet checken of ze wel of niet getrouwd zijn," aldus de gouverneur.

Als er sprake is van seks voor het huwelijk kan alleen directe familie een klacht indienen. Er komt een jaar cel op te staan. Stelletjes die ongetrouwd samenwonen kunnen na een klacht van familie een half jaar cel krijgen.

Ook minister van Toerisme Sandiaga Uno zei onlangs nog in een interview met CNN dat Indonesië garandeert dat buitenlandse toeristen geen last krijgen van de nieuwe wetgeving.

Indonesia’s tourism strategy is ‘evolving immensely,’ says country’s tourism minister | CNN Business
With China’s borders now open, Southeast Asia’s tourism-dependent economies stand to benefit, including Indonesia. CNN’s Kristie Lu Stout speaks to Indonesia’s Minister of Tourism and Creative Economy about the country’s evolving tourism strategy, and the path to recovery in 2023.

Het wetsartikel over seks voor voor het huwelijk krijgt de meeste aandacht maar het nieuwe wetboek van strafrecht gaat over veel meer.