Uittocht lebaran op stoom

Met nog een paar dagen te gaan voor het einde van de ramadan zijn veel Indonesiërs begonnen met de reis naar hun geboortedorp.

Uittocht lebaran op stoom
Indonesiërs op weg naar huis voor lebaran. Foto: Arya Manggala / Shutterstock.com

Het is een jaarlijkse traditie dat Indonesiërs het einde van de ramadan, lebaran, met familie vieren in hun geboortedorp. De verwachting is dat de vastenmaand donderdag 20 april na zonsondergang eindigt. De grote uittocht, mudik, is al in volle gang.

Afgelopen vrijdag en zaterdag waren al meer dan een miljoen mensen op reis, meldt het ministerie van vervoer aan The Jakarta Post. Het is de eerste mudik na corona zonder reisbeperkingen. Het ministerie verwacht dat 123 miljoen Indonesiërs op reis gaan, waarvan 18 miljoen uit de regio Jakarta. Bijna 50 procent meer dan vorig jaar.

De regering heeft opgeroepen eerder te vertrekken om lange files te voorkomen. Zo kan de reis Jakarta - Semarang, die normaal zo'n 5 uur duurt, op het hoogtepunt van de uittocht oplopen tot 10 uur. Voor trein- en tolwegen zijn de prijzen tijdelijk verlaagd. Op sommige tolwegen is eenrichtingsverkeer ingesteld.

Corona

President Joko Widodo heeft iedereen opgeroepen voor vertrek een corona-vaccinatie te halen om opleving van het virus te voorkomen. 174 Miljoen Indonesiërs zijn ingeënt, 68 miljoen heeft ook een booster. De oproep komt na de ontdekking van een nieuwe corona-variant die niet gevaarlijker is maar wel tot meer besmettingen leidt in onder meer Singapore en India.