Vier Russen en twee Polen op Bali het land uitgezet.

De Russen zijn Indonesië uitgezet voor visumovertredingen. Ze zijn donderdagavond op het vliegtuig gezet en mogen het land niet meer in.

Vier Russen en twee Polen op Bali het land uitgezet.
Een agent regelt het verkeer in Canggu op Bali. Foto: CatwalkPhotos / Shutterstock.com

Volgens de immigratiedienst op Bali gaven twee van hen training aan toeristen hoe je op een scooter moet rijden, schrijft The Jakarta Post.  Ze werden betrapt nadat Indonesiërs foto's en video's van de training op sociale media hadden gepost.  "De immigratiedienst speurt ook sociale media af", aldus het hoofd van de dienst.

De irritatie op Bali over toeristen is de afgelopen tijd flink toegenomen. Balinezen ergeren zich aan toeristen die halfnaakt, zonder rijbewijs en soms dronken op een motor rijden. Ook zouden vooral Russen werken op een toeristenvisum. Sinds de oorlog in Oekraïne zijn veel Russen naar Bali gevlucht om aan dienstplicht te ontkomen.

Dag van de stilte

Ook twee Poolse toeristen worden het land uitgezet. Tijdens Nyepi, de dag van de stilte, afgelopen dinsdag zaten zij te eten op het strand. Op deze Balinese Hindoefeestdag moet iedereen 24 uur binnen blijven. Dat wordt gecontroleerd door Pecalang, traditionele beveiligers. Volgens de Balinese politie wisten de toeristen dat het Nyepi was, maar vonden dat ze het recht hadden op het strand te zijn. Op sociale media circuleert een video waarin ze discussiëren met de Pecalang.

De gouverneur van Bali heeft Jakarta gevraagd de visa on arrival voor Russen en Oekraïners in te trekken. Daardoor wordt het moeilijker voor toeristen uit deze landen Indonesië binnen te komen. Ook wil de gouverneur een verbod voor toeristen om een motor te huren en zelf te rijden.

Minister van Toerisme vraagt Bali motorverbod voor toeristen te heroverwegen
Bali wil toeristen verbieden motor te rijden omdat ze regelmatig zonder helm of met een vals kenteken rijden. Ook zijn er de afgelopen tijd meerdere ongelukken gebeurd.