Asian Development Bank verwacht dit jaar 4,8 procent economische groei

In 2022 groeide de Indonesische economie nog 5,3 procent.

Asian Development Bank verwacht dit jaar 4,8 procent economische groei
De hoofdstad Jakarta. Foto: shutterstock.com

De groei werd vorig jaar vooral veroorzaakt door de export van grondstoffen, zoals kolen, palmolie en nikkel, zo schrijft de ADB in het rapport Asian Development Outlook (april 2023). Ook gaven Indonesiërs in het tweede en derde kwartaal meer uit na het opheffen van de corona-restricties. In het laatste kwartaal nam dat iets af vanwege hogere prijzen van basisgoederen.

De inflatie piekte in september naar bijna 6 procent toen de regering de prijzen van de gesubsidieerde brandstoffen verhoogde. Daarna is inflatie afgenomen en zal dit jaar naar verwachting uitkomen op gemiddeld 4,2 procent.

Het aantal mensen dat leeft onder de armoedegrens daalde van 9,7 procent in 2021, naar 9,6 procent vorig jaar. Ook daalde het werkeloosheidspercentage in dezelfde periode van 6,5 procent naar 5,9 procent. Nog altijd hoger in vergelijking met de periode voor corona.

Tegenwind in 2023

Voor 2023 verwacht de ADB een iets lagere groei vanwege de wereldwijd afkoelende economie door de oorlog in Oekraïne, hoge inflatie en renteverhogingen door centrale banken. De uitgaven van consumenten in Indonesië zullen terug naar normaal gaan. Ook denkt de ADB dat investeerders een afwachtende houding zullen aannemen vanwege de verkiezingen volgend jaar. Daarnaast kan nieuwe Europese wetgeving rond producten uit gebieden die ontbost zijn, de export op termijn negatief beïnvloeden.

Indonesië en Maleisië trekken samen op tegen EU vanwege palmolie.
Eind mei praten Indonesië en Maleisië met een delegatie van de Europese Unie over nieuwe Europese wetgeving.

De Indonesische arbeidsmarkt is nog altijd niet hersteld van de corona-pandemie. Zo zijn de lonen nog niet op het peil van voor corona. Ook hebben veel kinderen achterstanden opgelopen door het sluiten van scholen tijdens de crisis. Vooral jongeren zijn het slachtoffer geworden van de pandemie, zegt de ADB.

Voor 2024 wordt een economische groei van 5 procent verwacht.

De Asian Development Bank is in de jaren 60 opgericht om Azië te helpen op sociaal een economisch gebied. Het geld komt van 65 landen.