De Ambassadeurs (3)

In de 'Ambassadeurs' schrijven de Indonesische ambassadeur Mayerfas en de Nederlandse ambassadeur Grijns elkaar berichten over wat ze opvalt of meemaken in het land waar ze verblijven.

De Ambassadeurs (3)

Beste ambassadeur Mayerfas,

Dank voor uw brief. Heel inspirerend om te lezen dat de Indonesische ambassade in Nederland zo actief is om beide landen aan elkaar te verbinden. Toen ik in Den Haag woonde bracht ik regelmatig een bezoek aan de Tong Tong Fair. Het eten van echte Sajoer Lodeh en het drinken van een glas Cendol brachten mij weer even terug in Bandung, waar ik tijdens mijn studententijd heb gewoond. Wist u dat er ook Indonesiërs helemaal naar Den Haag reizen specifiek om de Tong Tong fair te bezoeken?

Ik hoorde van de week dat het reisadvies voor Indonesië op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een van de best bezochte pagina’s is. Indonesië is een populaire reisbestemming. Ik kan mij daarom goed voorstellen dat de Indonesische ambassade op veel publieksevenementen in Nederland aanwezig is. Nederlanders hebben op cultuur en economisch terrein interesse voor Indonesië en zoeken contact. Ik merk dit ook in Jakarta, volop belangstelling. Een paar weken geleden nog onze minister van Buitenlandse Zaken, die voor één van haar eerste buitenlandse bezoeken Indonesië had gekozen. Dit laat zien hoeveel waarde Nederland hecht aan een constructieve, toekomstgerichte relatie met Indonesië.

En sindsdien zagen we nog veel meer delegaties langskomen uit Nederland: ik noem er maar een paar, op nogal uiteenlopende gebieden als terrorismebestrijding, duurzame palmolie, het beheren van vliegvelden en vrijheid van religie!

In oktober hebben we de Renewable Energy and Climate Summit in Jakarta georganiseerd. De Nederlandse klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme kwam met meer dan 25 bedrijven en kennisinstellingen uit Nederland om samen met Indonesische partners kennis en expertise over duurzame wind en zonne-energie uit te wisselen. Een eerste stap in verdere samenwerking op dit terrein.

Nederland is de grootste Europese Investeerder in Indonesië: zo’n 2500 nieuwe projecten sinds januari. En het jaar is nog niet afgelopen. Een concreet voorbeeld zijn de bedrijven Hyet Solar en Pertamina die een intentieverklaring hebben getekend voor de bouw van een fabriek met dunne film zonnepanelen in Indonesië. Een investering van 200 miljoen dollar. Is er andersom ook belangstelling voor Nederland?

Afvalinzameling voor een land dat bestaat uit zoveel eilanden lijkt me een enorme uitdaging. De ambassade was daarom in Ambon waar met Nederlandse hulp vuilnismannen werken aan een plasticvrije zee. De bedrijven Sweepsmart en Geesinknorba hebben het afgelopen jaar een duurzaam systeem voor inzameling en scheiding van afval opgezet voor de stad Ambon.

Kort geleden is de tentoonstelling Masa Depan Batik in het cultuurcentrum Erasmus Huis in Jakarta geopend. De Nederlandse kunstenares Sabine Bolk heeft samen met zes pembatiks een tentoonstelling neergezet. Er zijn prachtige batik-kleden te bewonderen. Deze bestaan uit een mix van authentieke en moderne interpretaties van batik. Het is belangrijk dat dit ambacht - tevens UNESCO immaterieel erfgoed – de interesse krijgt die het verdient. Daarom geven we dit een plek in het Erasmus Huis.

In Indonesië draag ik zelf graag een prachtig gekleurde batik blouse met daaronder een pantalon. Op kantoor maar ook voor meer formele bezoeken, als teken van respect aan de Indonesische gastheer of -vrouw. Ik merk dat dit enorm op prijs wordt gesteld. Het dragen van Batik helpt mij ook om contacten te leggen, achter elke Batik zit een verhaal. Bovendien zit het veel comfortabeler in de tropische omgeving dan een pak.

In Nederland is het al winter aan het worden – donker en koud maar ook tijd voor lichtjes, kaarsjes en gezelligheid!

Vriendelijke groet,

Lambert Grijns