De Ambassadeurs (8)

In de 'Ambassadeurs' schrijven de Indonesische ambassadeur Mayerfas en de Nederlandse ambassadeur Grijns elkaar berichten over wat ze opvalt of meemaken in het land waar ze verblijven.

De Ambassadeurs (8)

Beste ambassadeur Grijns,

Langs de wegen in Den Haag zijn de gele narcissen opgedoken. De Keukenhof is open en mijn favoriet de magnolia voor onze ambassade staat in volle bloei. De tijd gaat verrassend snel. Het is alweer mijn vierde lente in Nederland.

Ik heb uw laatste brief met veel interesse gelezen, vooral het deel waarin u sprak over de opwinding en uw persoonlijke ervaringen tijdens de algemene verkiezingen in Jakarta. Het moet heel bijzonder zijn geweest.

Indonesiërs hier in Nederland brachten op 10 februari 2024 hun stem uit in De Broodfabriek in Rijswijk, waar we zeven stembureaus hadden ingericht. Mensen die ver weg woonden, brachten hun stem per post uit. Die dag was behoorlijk hectisch met duizenden kiezers uit heel Nederland, sommigen brachten ook familieleden mee. Gelukkig ging het heel goed.

In februari vond er een personeelswissel plaats bij de ambassade. Zes medewerkers zijn teruggekeerd naar Indonesië, en hun vervangers zijn al in Nederland aangekomen. Net als de snel bloeiende bloemen in het voorjaar moeten de nieuwe medewerkers hun snelheid onmiddellijk aanpassen.

Het is mij opgevallen dat u en uw team ook veel aan zogeheten ‘blusukan’ hebben gedaan, de term die bekend is geworden van de onverwachte bezoeken van president Jokowi. Het is inderdaad nodig omdat we allebei veel huiswerk hebben als follow-up van de bijeenkomst van onze twee ministers van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Zij hebben de prioriteiten vastgesteld voor het Actieplan 2024-2025, zoals op het gebied van de energietransitie, de digitale industrie en de repatriëring van Indonesische kunst.

Minister van Buitenlandse Zaken Retno heeft Den Haag vorige maand opnieuw bezocht om een mondelinge verklaring af te leggen tijdens de Advisory Opinion Hearing Session bij het Internationale Gerechtshof. Ze herhaalde de volledige steun van de Indonesische regering voor Palestina en deed een beroep op de naleving van het internationaal recht.

Daarna volgden meer officiële bezoeken op hoog niveau. De Indonesische vice-minister van Financiën was hier deze maand om een investeerdersbijeenkomst bij te wonen. Het ministerie van Toerisme en Creatieve Industrie organiseerde ook een Wonderful Indonesia Sales Mission in Amsterdam, met een zeer positief resultaat. De verwachting is dat het aantal Nederlandse toeristen aan Indonesië dit jaar stijgt.

Op handelsgebied organiseerde de ambassade in samenwerking met Bank Indonesia in Londen een periodiek trainingsprogramma over export en import voor Indonesische diasporabedrijven in Nederland. Ter ondersteuning van de ‘Indonesische SMSE’s Go Global en Go Digital’ werkt de ambassade samen met WorldStartup om ‘de Groene Zone’ te creëren – in feite een platform dat groeikansen biedt voor de groene start-ups en de kleine- en middelgrote ondernemingen (SMSE’s) van Indonesië. De aftrap is in juni dit jaar.

Deze programma’s en een forum in mei over handel, toerisme en investeringen zijn dit jaar de belangrijkste projecten van de ambassade en zijn bedoeld om de bilaterale samenwerking op een meer gerichte en concrete manier te stimuleren. Een aantal van de programma's zullen plaatsvinden in ons nieuw geopende Indonesia House Amsterdam (IHA), dat het promotiecentrum voor Indonesië in Nederland zal worden.

Wat de laatste opmerking betreft: ik ben blij te vernemen dat een Nederlandse delegatie in april Jakarta zal bezoeken om deel te nemen aan de 23e Gemengde Economische Commissie. En ik heet zeker de Nederlandse delegatie welkom die aanwezig zal zijn bij het 10e Wereld Water Forum op 18-24 mei op Bali.

Er zijn nog steeds veel kansen en mogelijkheden en ik heb er vertrouwen in dat we de beste voordelen kunnen halen uit het steeds sterkere, alomvattende partnerschap tussen Indonesië en Nederland.

We zitten nu in de vastenmaand ramadan. Ik vraag me af of u ook betrokken bent bij de trending ‘Takjil-oorlog’ in Jakarta (takjil is een zoete lekkernij die in Indonesië traditioneel wordt gegeten bij het verbreken van het vasten). Hier moet ik wachten tot zonsondergang om van mijn koffie te genieten. Het is absoluut ‘kopi tubruk’, en mijn voorkeur gaat uit naar Gayo (Aceh) koffie. Als u de volgende keer in Nederland bent, nodig ik u graag uit om te genieten van een kopje Gayo-koffie in tubruk-stijl in het Indonesia House Amsterdam.

Hartelijke groet,

Mayerfas