Indonesië introduceert second-home visum voor 5 tot 10 jaar

Buitenlanders kunnen 5 tot 10 jaar in Indonesië blijven met een nieuw second-home visum. Wie van het visum gebruik wil maken moet wel geld op de bank hebben staan.

Voorwaarde voor het visum is dat 2 miljard rupiah, zo'n 125 duizend euro, op een Indonesische bankrekening moet worden gezet. Het land hoopt rijke buitenlanders te trekken die ook in het land investeren.

Onder pensionado's die al in Indonesië wonen is onrust ontstaan. Zij zijn bang dat het nieuwe visum ook voor hen geldt, niet iedereen heeft 125 duizend euro op de bank staan. Maar volgens de online nieuwssite Coconuts Bali kunnen de mensen die al op een pensioenvisum in Indonesië zijn vooralsnog blijven.

Expat retirees can stay, as Immigration says Second Home Visa is for ‘Premium Foreigners’ | Coconuts
Expat retirees who have been mired in uncertainty about their future following the introduction of the Second Home Visa can breathe a sigh of relief as Immigration has stated that they are exempt from the new rules.

Eerder had Indonesië plannen om een zogeheten Digital Nomads visum in te voeren, maar het lijkt erop dat het second-home visum daarvoor in de plaats komt. Digital Nomads kunnen nu nog een half jaar in Indonesië wonen en werken met een zogeheten B211A visum.

Electronic Visa (eVisa) from the Directorate General of Immigration – Jakarta - Indonesia.nl
The official landing page of the Embassy of the Republic of Indonesia in The Hague, the Netherlands.