FIFA bevriest fonds voor ontwikkeling voetbal in Indonesië

De sanctie volgt op het ontnemen van de organisatie van het WK voetbal onder 20. De FIFA nam dit besluit na protesten in Indonesië tegen de deelname van Israël aan het toernooi.

FIFA bevriest fonds voor ontwikkeling voetbal in Indonesië
Kinderen voetballen in Jakarta. Foto: Shutterstock.com

Het geld uit het fonds is bedoeld voor de Indonesische voetbalbond PSSI om het voetbal in het land naar een hoger niveau te brengen. De vorige week al opgelegde straf blijkt uit een verklaring van de FIFA. De sanctie is voor onbepaalde tijd.

Teleurstelling nu FIFA organisatie WK onder 20 weghaalt uit Indonesië
De wereldvoetbalorganisatie FIFA haalt de rechten voor de organisatie bij Indonesië weg. Het besluit komt na protesten tegen de deelname van het team van Israël aan het toernooi. In Indonesië wordt teleurgesteld gereageerd.

Voorzitter Erick Thohir van de PSSI sprak deze week in Parijs met FIFA-baas Gianni Infantino. Het was hun eerste ontmoeting na het besluit over het WK onder 20. Thohir presenteerde een strategisch plan voor de verbetering van voetbal in Indonesië, zowel op amateur - als professioneel niveau. Ook wil de Indonesische regering de stadions verbeteren.

De wereldvoetbalbond gaat de plannen grondig bestuderen. Als de FIFA akkoord gaat wordt de straf misschien opgeheven. Waar de PSSI precies aan moet voldoen is onduidelijk.

Gele kaart

Zonder in details te treden erkent Thohir dat de straf invloed heeft op de bedrijfsvoering van de PSSI, maar de bond kan zelf zorgen dat de straf wordt opgeheven. Tegen The Jakarta Post zegt hij: "Het is meer een gele dan een rode kaart."