Teleurstelling nu FIFA organisatie WK onder 20 weghaalt uit Indonesië

De wereldvoetbalorganisatie FIFA haalt de rechten voor de organisatie bij Indonesië weg. Het besluit komt na protesten tegen de deelname van het team van Israël aan het toernooi. In Indonesië wordt teleurgesteld gereageerd.

Teleurstelling nu FIFA organisatie WK onder 20 weghaalt uit Indonesië
Hoofdkantoor FIFA in Zwitserland. Foto: Ugis Riba / Shutterstock.com

De teleurstelling bij voetbalfans en de spelers van het nationale elftal en voetbalfans is groot. Speler Hokky Caraka zegt tegen Reuters dat hem nu de kans wordt ontnomen om "in eigen land doelpunten te maken en zijn ouders trots te maken". Aanvaller Rabbani Tasnim Siddiq laat zijn teleurstelling op instagram zien. Hij prijst de samenhorigheid rond het team in de voorbereiding op het toernooi, maar sluit af met de hashtag "#kickpoliticoutoffootball".

Spoedoverleg met FIFA-voorzitter Infantino

De afgelopen dagen ontstond al grote onzekerheid over het doorgaan van het toernooi. Aanhoudende protesten tegen de aanwezigheid van het elftal van Israël leidden al tot het afgelasten van de loting.

Indonesië vreest organisatie WK onder 20 kwijt te raken
De FIFA blies al eerder de loting voor het toernooi af na protesten in Indonesië tegen de deelname van Israël. Het wereldkampioenschap in Indonesië staat gepland voor mei en juni.

Spoedoverleg van de voorzitter van de Indonesische voetbalbond en minister Erick Thohir met FIFA-baas Gianni Infantino in Doha heeft niets uitgehaald. Hij was door de Indonesische president Joko Widodo op pad gestuurd in een poging de organisatie van het toernooi te redden.

Israël is een van de 24 landen die zich heeft gekwalificeerd voor het WK. In Indonesië is weerstand tegen deelname van Israël vanwege het conflict met de Palestijnen. De meeste Indonesiërs zijn moslim en steunen de Palestijnen in hun strijd.

Onduidelijkheid deelname Indonesisch elftal

Bij het besluit van de FIFA speelt naar verluidt ook het drama in het stadion in Malang een rol. In oktober 2022 kwamen daarbij 135 mensen om het leven. De politie vuurde traangas af toen supporters na de wedstrijd het veld opliepen.

De FIFA heeft aangekondigd snel een ander gastland bekend te maken. De bedoeling is dat het toernooi volgens planning van 20 mei tot en met 11 juni 2023 wordt gespeeld. Het is onduidelijk wat het besluit voor de deelname van het Indonesische nationale elftal betekent. Als organiserend land is het team automatisch geplaatst voor deelname aan het toernooi.