Indonesië wil deur openzetten voor buitenlandse medisch specialisten

De maatregel moet de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren en ervoor zorgen dat minder Indonesiërs naar het buitenland gaan voor medische zorg.

Indonesië wil deur openzetten voor buitenlandse medisch specialisten
Ziekenhuis in Bandung. Foto: Shutterstock.com

Nu mogen buitenlandse medische specialisten niet werken in Indonesië. Maar dat gaat veranderen met een wet die in het parlement wordt besproken, zegt president Joko Widodo tegen de Singaporese krant Straits Times.

Jaarlijks gaan volgens er volgens de president twee miljoen Indonesiërs naar het buitenland voor medische zorg, vooral naar Maleisië, Singapore en Thailand. Daardoor loopt Indonesië jaarlijks zo'n 10 miljard dollar mis. De president wil daar een einde aan maken. Indonesië heeft een tekort een medisch specialisten. Er zijn er nu 55 duizend, de meeste op Java.

Medisch toerisme

Volgens een parlementslid staat in de wet die besproken wordt dat expat dokters alleen kunnen werken in ziekenhuizen die eigendom zijn van buitenlandse investeerders. Ook moeten ze kennis overdragen. Expat dokters zouden drie jaar in Indonesië mogen werken met de mogelijkheid om een jaar te verlengen.

In Sanur op Bali wordt een nieuw ziekenhuis gebouwd dat moet voldoen aan internationale standaarden. Het is de bedoeling dat Sanur ook een plek  wordt voor internationaal medisch toerisme.