Wonen in de tropen in een groot huis met zwembad en personeel, maar toch ongelukkig

“Veel mensen komen hier met hoge verwachtingen,” zegt klinisch psycholoog Sasja Breit, die woont en werkt in Jakarta en zich richt op expats. “Zij komen bij mij met problemen die je overal tegenkomt, maar er zijn ook mensen die het moeilijk vinden om te gaan met het leven in Jakarta. Dat was nieuw.”

Wonen in de tropen in een groot huis met zwembad en personeel, maar toch ongelukkig

"Expat gezinnen die hier naartoe komen zijn vaak al in Indonesië op vakantie geweest en hebben onderzoek gedaan. Ze vinden het een mooi land met erg vriendelijke mensen en willen ervoor gaan. Ze denken overal vrienden te maken, maar in Jakarta is dat niet altijd even makkelijk. Echt goede vriendschappen sluiten blijkt hier vanwege het cultuurverschil toch vaak lastig. Ook is het leven hier anders dan in Nederland," zegt Breit.

"Vaak is één van de twee partners aan het werk en de ander zit thuis."

"Expats hebben over het algemeen een hoog niveau van luxe, een huis met zwembad, de kinderen gaan naar de beste scholen, er is hulp in huis. Maar vaak is één van de twee partners aan het werk en de ander zit thuis. Voor alles is gezorgd."

"Het voelt in het begin als luxe, maar uiteindelijk begint het toch te knagen. Omdat alles uit handen is genomen is er veel tijd. Als dan blijkt dat vriendschappen sluiten lastig is kan je je eenzaam gaan voelen. Ze komen dan soms dubbel in de knoop. Door de eenzaamheid, maar er komt ook schaamte bij. Een gevoel van: ik zit hier aan het zwembad, alles wordt voor me gedaan, wat een luxe! Dat hadden de mensen in Nederland nooit van mij verwacht. Hoe kan ik mij dan zo slecht voelen? Wat zegt dat over mij? Dat maakt het allemaal extra lastig," vertelt Breit.

Luister hier de Indonesië podcast met Sasja Breit van maart 2022