"Investeerders wachten verkiezingen af"

"Investeerders uit Europa hebben veel interesse in Indonesië, maar zijn afwachtend vanwege de verkiezingen volgend jaar", zegt de minister voor investeringen Bahlil Lahadalia.

"Investeerders wachten verkiezingen af"
Heet vloeibaar metaal bij een Nikkel fabriek op Sulawesi. Foto: Hariandi Hafid / Shutterstock.com

"Zakenmensen uit Europa vragen zich af wie de nieuwe president wordt en of die het beleid van de huidige president Joko Widodo voortzet", aldus de minister op Hannover Messe. Indonesië is dit jaar de officiële landenpartner van deze grote Duitse industriebeurs. "Ook zijn ze bang voor politieke turbulentie en instabiliteit als president Widodo vertrekt." De minister riep Indonesië op ook tijdens de verkiezingen de eenheid  te bewaren, meldt The Jakarta Post.

President Widodo zei in zijn openingstoespraak van de Hannover Messe dat Indonesië de grenzen niet sluit en open staat voor investeringen en samenwerking.

Volkswagen

De president sprak in Duitsland ook met vertegenwoordigers van Volkswagen en BASF. BASF zou geïnteresseerd zijn in het bouwen van een fabriek voor batterijen voor elektrische auto's op de Noord-Molukken. Daarmee zou ruim 2,5 miljard dollar gemoeid zijn. Ook Volkswagen zou interesse hebben in samenwerking voor de bouw van een ecosysteem voor auto-batterijen.

Subsidie op elektrische auto’s en motoren moet fabrikanten lokken
Indonesië heeft een subsidie ingesteld voor de verkoop van elektrische auto’s en motoren. Die regeling moet niet alleen de binnenlandse verkoop bevorderen maar ook autofabrikanten en batterijfabrieken lokken.