'Invoeren belasting kan toeristensector schaden'

Indonesische horeca- en reisorganisaties zijn bang dat er minder toeristen naar het land zullen komen.

'Invoeren belasting kan toeristensector schaden'
Een snelle boot voor de kust van Bali. Foto: Shutterstock.com

Coördinerend minister Luhut Pandjaitan van Maritieme Zaken en Investeringen stelde onlangs de invoering van een toeristenbelasting voor. De minister wil meer kwaliteitstoeristen aantrekken na problemen op Bali met buitenlanders die zich misdragen.  

“Belasting voor toeristen die naar Bali komen”
De invloedrijke coördinerend minister van Maritieme Zaken en Investeringen Luhut Binsar Pandjaitan wil het voor toeristen duurder maken om naar Bali te komen. Het moet de problemen oplossen met buitenlanders die zich misdragen.

Volgens toerisme-minister Sandiaga Uno wordt het plan momenteel onderzocht. Er wordt gekeken hoe hoog de belasting zou moeten worden en of invoering ervan wel de juiste stap is.

De horeca- en reisbranche in Indonesië waarschuwen dat een toeristenbelasting niet moet leiden tot een daling van het aantal buitenlandse toeristen, zo zeggen zij tegen The Jakarta Post.

Volgens de secretaris-generaal van de hotel- en restaurant-associatie PHRI is het nu ook geen goede tijd om een dergelijke belasting in te voeren. De sector herstelt nog van de corona-pandemie.

Ruggengraat van de economie

"Ook is het niet mogelijk om meteen de overgang te maken van massatoerisme naar meer high end, zoals coördinerend minister Luhut wil," zegt hij. "Alles is nu gericht op massatoerisme. Voor een dergelijke verandering heb je hoogwaardige faciliteiten nodig. De bestemmingen in Indonesië zijn divers. Overal waar je komt zijn er hotels zonder ster, maar ook met 5 sterren. Kleine horecagelegenheden zijn de ruggengraat van de regionale economieën." Hij bestrijdt verder dat toeristen die in goedkopere hotels verblijven minder bijdragen.