Mahfud MD is de running mate van Ganjar Pranowo bij presidentsverkiezingen

PDI-P leider Megawati Soekarnoputri heeft de huidige coördinerend minister van politieke, juridische en veiligheidszaken aangewezen als vicepresidentskandidaat.

Mahfud MD is de running mate van Ganjar Pranowo bij presidentsverkiezingen
Mahfud MD is de running mate van Ganjar Pranowo. Foto: Cahyadi Sugi / Shutterstock.com

Mahfud MD was in 2000 minister in het kabinet van president Abdurrahman 'Gus Dur' Wahid. Ook was hij rechter bij het constitutioneel hof. Vier jaar geleden werd hij ook al genoemd als mogelijke vicepresidentskandidaat van president Joko Widodo. Maar die koos uiteindelijk voor de conservatieve moslimleider Ma'ruf Amin.

Mahfud MD en Ganjar Pranowo is het tweede officiële koppel voor de presidentsverkiezingen februari volgend jaar. Eerder werd al bekend dat Anies Baswedan heeft gekozen voor Muhaimin Iskandar als running mate. Muhaimin is voorzitter van de PKB, een partij die nauwe banden heeft met de NU, de grootste moslimorganisatie in het land.

Alle ogen zijn nu gericht op de vicepresidentskandidaat van Prabowo Subianto. Het constitutioneel hof maakte afgelopen week de weg vrij voor de oudste zoon van president Joko Widodo om zich verkiesbaar te stellen.

Update: Constitutioneel hof maakt weg vrij voor oudste zoon Widodo om mee te doen aan verkiezingen
Het constitutioneel hof houdt de minimumleeftijd voor president en vice-presidentskandidaten op 40 jaar. Maar het hof bepaalde ook dat iedereen die eerder is gekozen voor een regionaal ambt mag meedoen aan de presidentsverkiezingen.

De mogelijkheid dat de oudste zoon van Widodo de running mate van Prabowo kan worden, zou volgens Indonesische media de relatie tussen de president en Megawati verder hebben verslechterd.