Miljoenen Indonesiërs kwetsbaar voor armoede
De Wereldbank heeft Indonesië opgeroepen meer te doen om te voorkomen dat mensen in armoede vervallen. Ook al is de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt.
Minder dan 1,5 procent van de Indonesiërs leeft onder de extreme armoedegrens van 1 dollar 90 per dag. 20 jaar geleden was dat nog 19 procent, zo schrijft de Wereldbank in een rapport. 16 procent moet rondkomen van minder dan 3 dollar 20 per dag. Volgens de Wereldbank is de situatie de afgelopen jaren flink verbeterd en is extreme armoede zo goed als verdwenen.
Het bestrijden van armoede is een speerpunt van president Joko Widodo. Toch is de situatie van 40 procent van de Indonesiërs economisch onzeker. Dat betekent dat een deel van hen door een natuurramp, het uitbreken van een pandemie of een economische crisis als nog onder de armoedegrens kan belanden. Tussen 1990 en 2021 waren er 300 natuurrampen in Indonesië, waarvan 70 procent te maken had met klimaatverandering. Meer dan 11 miljoen mensen werden getroffen.
Meer banen
Het creëren van meer en betere banen is de belangrijkste manier om armoede te bestrijden, schrijft de Wereldbank. Maar hooggekwalificeerde banen blijven schaars in Indonesië, waardoor het moeilijk is om aan economische onzekerheid te ontsnappen. Ook zijn er vanwege de cultuur nog weinig vrouwen aan het werk, waardoor de inkomens van huishoudens beperkt zijn, aldus de bank.
Minister van Financiën Sri Mulyani Indrawati zegt in een reactie dat de nieuwe zogeheten Omnibus-wet zakendoen in Indonesië gemakkelijker moet maken. De wet moet meer investeringen aantrekken en dus ook voor meer werkgelegenheid zorgen, zo schrijft The Jakarta Post. Vakbonden in Indonesië zijn juist tegen de wet.
Wil je meer weten over de Omnibus-wet, luister dan naar de Indonesië Podcast van november 2021. Te gast is Floris van der Velde. Hij is associate director business development bij Vistra en helpt buitenlandse bedrijven die zich willen vestigen in Indonesië.