Oekraïne en Rusland teleurgesteld dat Bali VOA voor toeristen uit die landen wil intrekken

De gouverneur van Bali heeft Jakarta gevraagd de zogeheten visa on arrival (VOA) voor Russen en Oekraïners in te te trekken. Toeristen uit deze landen zouden te veel problemen veroorzaken. Oekraïne en Rusland reageren teleurgesteld.

Oekraïne en Rusland teleurgesteld dat Bali VOA voor toeristen uit die landen wil intrekken
Zonsopgang op Bali. Foto: Shutterstock.com

"Het is een erg onvriendelijk voorstel, zeker omdat vanwege de oorlog met Rusland er veel Oekraïners op de vlucht zijn geslagen", zei de Oekraïnse ambassadeur Vasyl Hamianin op een persconferentie.

De Russische ambassadeur in Indonesië zegt dat er altijd mensen zijn die zich niet aan de regels houden, ook van andere nationaliteiten, maar dat de meerderheid zich gedraagt, schrijft nieuwswebsite Coconuts Bali. Ook zal het intrekken van de VOA voor Russen gevolgen hebben voor het aantal toeristen op Bali, zo zegt ze.

Gouverneur Wayan Koster van Bali heeft gevraagd de VOA voor Russen en Oekraïners in te trekken na klachten over misdragingen. Zo zouden sommige toeristen uit deze landen op een toeristenvisum aan het werk zijn, terwijl dat niet mag.

Bali wil het Russen en Oekraïners moeilijker maken te komen
Na meerdere incidenten en klachten over misdragingen heeft de gouverneur van Bali aan Jakarta gevraagd het moeilijker te maken voor Russen en Oekraïners om naar het eiland te komen.

Volgens de Oekraïnse ambassadeur is de maatregel niet logisch. "Er zijn maar 5 duizend  Oekraïners op Bali. De afgelopen 4 jaar zijn er 8 Oekraïners het land uitgezet en zijn er 5 gearresteerd voor kleine overtredingen", zo zei hij.

De Indonesische minister van Toerisme Sandiaga Uno zegt het voorstel van Bali te bespreken. Wel wil hij eerst onderzoek doen. "Tot nu toe gaat het niet om significante aantallen van overtredingen door toeristen uit beide landen," aldus Sandiaga Uno tegen Kompas.