President: deelname Israël aan WK onder 20 verandert opstelling Indonesië niet

"Sport en politiek moeten niet door elkaar worden gehaald", aldus de Indonesische president Joko Widodo.

President: deelname Israël aan WK onder 20 verandert opstelling Indonesië niet
De Indonesische president Joko Widodo. Foto: Bagaskara Lazuardi / Shutterstock.com

"Deelname van Israël aan het WK onder de 20 is geen wijziging van het buitenlandbeleid," zo zegt de president meldt Reuters. "Indonesië blijft voor een twee staten oplossing in het conflict tussen Israël en de Palestijnen."

Joko Widodo benadrukt dat het Israëlische team zich kwalificeerde lang nadat Indonesië de organisatie van het voetbaltoernooi voor spelers onder de 20 jaar kreeg toegewezen. "Ik garandeer dat onze steun voor de Palestijnen sterk en robuust blijft", aldus de president.

Afblazen loting

Indonesië vreest dat de FIFA uitwijkt naar een ander gastland na protesten tegen deelname van Israël. Veel moslims steunen de Palestijnen in hun strijd.  Ook de gouverneur van Bali sprak zich daar tegen uit, terwijl juist de hoop was dat het Israëlische team op Bali kon spelen omdat een meerderheid van de bevolking op het eiland Hindoe is.

De FIFA heeft na de protesten de loting voor het toernooi afgeblazen. De inspectie van de Indonesische stadions door de FIFA is al afgerond. De wereldvoetbalbond heeft officieel nog geen reactie gegeven.

Indonesië vreest organisatie WK onder 20 kwijt te raken
De FIFA blies al eerder de loting voor het toernooi af na protesten in Indonesië tegen de deelname van Israël. Het wereldkampioenschap in Indonesië staat gepland voor mei en juni.

Overleg in Zwitserland

De Indonesische president heeft minister Erick Thohir naar Zwitserland gestuurd om te overleggen met de FIFA. Thohir is ook de voorzitter van de Indonesische voetbalbond, PSSI, en was eerder voorzitter van Inter Milan.

Als Indonesië de organisatie van het WK onder 20 kwijtraakt kan dat grote gevolgen hebben voor het voetbal in het land. De FIFA schorste Indonesië eerder al een keer voor een jaar. Ook wil het land de reputatie herstellen na het voetbaldrama in Malang. In oktober vorig jaar kwamen 135 supporters om het leven nadat de politie traangas had afgeschoten.

Twee agenten vrijgesproken voor voetbaldrama Malang
De rechtbank in Surabaya heeft twee agenten vrijgesproken van ‘nalatigheid’ bij het drama in het voetbalstadion in Malang, oktober vorig jaar. De officier van justitie heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Een derde agent kreeg 18 maanden cel.

Volgens de waarnemend minister van Sport moet er een oplossing worden gevonden en is het organiseren van het WK cruciaal voor het Indonesische voetbal.