Presidentskandidaten roepen Jokowi op neutraal te blijven

De kandidaten voor het presidentschap Anies Baswedan en Ganjar Pranowo hebben de president opgeroepen neutraal te blijven in de verkiezingsstrijd. Critici zijn bang dat Widodo invloed wil houden als zijn termijn is afgelopen.

Presidentskandidaten roepen Jokowi op neutraal te blijven
Verkiezingsposters in Malang, Oost-Java. Foto: Shutterstock.com

"We ontmoeten veel mensen die van de president houden en zij zeggen: de president moet neutraal blijven", zo zei de voormalige gouverneur van Jakarta Anies Baswedan na een lunch met de president en de andere presidentskandidaten. Reuters schrijft erover.

Ook de oudste zoon van president Widodo doet mee aan de verkiezingen. Hij is de running mate van defensieminister en oud-generaal Prabowo Subianto. Critici zeggen dat de president vast wil houden aan de macht en een politieke dynastie aan het opbouwen is.

De populaire president zelf heeft meerdere keren gezegd zich niet met de verkiezingen te bemoeien. Ook heeft hij regionale leiders opgeroepen neutraal te blijven.

Prabowo kiest oudste zoon president Widodo als running mate
De keuze voor Gibran Rakabuming Raka kan de campagne van Prabowo helpen vanwege de populariteit van huidig president Joko Widodo. Maar de keuze is ook omstreden.