Indonesië zoekt investeerders voor nieuwe hoofdstad

Indonesië heeft een pakket aan belastingvoordelen bekend gemaakt voor buitenlandse bedrijven die willen investeren in de nieuwe hoofdstad. Er is 32 miljard dollar nodig voor de bouw van de stad op het eiland Kalimantan.

Indonesië zoekt investeerders voor nieuwe hoofdstad
Artist's impression van de nieuwe hoofdstad Nusantara. Beeld: Ministry of Public Works and Housing/IKN.go.id.

Bedrijven die minimaal 10 miljard rupiah, 625 duizend euro, in de nieuwe hoofdstad investeren kunnen 10 tot 35 jaar vrijstelling krijgen voor de vennootschapsbelasting. Ook krijgen bedrijven belastingvoordelen als ze hun hoofdkantoor verhuizen naar Nusantara, zoals de nieuwe hoofdstad heet, meldt Reuters.

80 Procent van het geld dat nodig is voor de bouw van de stad moet van investeerders komen. De Indonesische overheid draagt de overige 20 procent bij. De bouw van de nieuwe hoofdstad is vertraagd door de corona-crisis. Ook zouden investeerders niet meer zo happig zijn.

De nieuwe hoofdstad is een prestige project van president Joko Widodo. Zijn termijn loopt volgend jaar af. Sommige investeerders zijn bang dat de opvolger van Widodo niet door wil gaan met het project. De voorzitter van de Nusantara National Capital Authority wuift die bezwaren weg. "Een nieuwe president zal absoluut doorgaan met de bouw van de nieuwe hoofdstad. Het is vastgelegd in een wet," zo zei hij.

Duurzame stad

De plannen voor een nieuwe hoofdstad zijn er al heel lang. President Joko Widodo blies het plan een paar jaar geleden nieuw leven in. Jakarta raakt vol en en heeft veel last van luchtvervuiling. Ook zinkt de stad door het massale gebruik van grondwater. De zee dreigt daardoor het noorden van de stad binnen te stromen. Nusantara, waar alle overheidsorganisaties naartoe zouden moeten verhuizen, moet de druk op Jakarta verlichten.

De ambities voor Nusantara zijn groot. Het moet een milieuvriendelijke, duurzame, CO2 neutrale stad worden. Milieu-organisaties maken zich zorgen over de ontbossing op Kalimantan voor de aanleg van de stad. Indonesië zegt dat 65 procent van het gebied dat ontbost wordt weer wordt beplant.