"Ontbossingswet EU is imperialisme door regelgeving"

Ondanks de ontbossingswet wil Indonesië wel doorgaan met de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de EU.

"Ontbossingswet EU is imperialisme door regelgeving"
Een palmolieplantage op Sumatra. Foto: shutterstock.com

"We onderhandelen met de EU over een vrijhandelsakkoord maar tegelijkertijd bouwt de EU nieuwe muren. Dat is niet eerlijk", zegt de Indonesische minister van Economische Zaken Airlangga Hartarto tegen Reuters. Er wordt al 7 jaar over een dergelijk akkoord onderhandeld. "We willen graag een deal sluiten, maar Indonesië wil ook nog best 7 jaar wachten, " aldus Hartarto.

Het Europees parlement nam onlangs een wet aan die de import verbiedt van producten die bijdragen aan ontbossing. "Het is imperialisme door regelgeving," zegt de Indonesische minister. De wet kan gevolgen hebben voor de Indonesische palmolie-industrie maar ook voor de export van nikkel. De EU zegt in een reactie de zorgen over de wet te kennen en verzekert dat de wet niet discriminerend is of gebruikt wordt voor verkapte handelsbeperkingen.

Indonesië en Maleisië trekken samen op tegen EU vanwege palmolie.
Eind mei praten Indonesië en Maleisië met een delegatie van de Europese Unie over nieuwe Europese wetgeving.

Ondertussen hebben Indonesië en Maleisië afgesproken meer samen op te trekken in het protest tegen de EU-ontbossingswet. "De producten van Indonesië en Maleisië mogen niet gediscrimineerd worden door andere landen. We moeten onze samenwerking in het protest verstevigen," zo zei president Joko Widodo bij een bezoek aan Maleisië.